Θεοδωράκης: Είμαστε επιφυλακτικοί για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Θεοδωράκης: Είμαστε επιφυλακτικοί για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις εκλογές για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει σήμερα την Αυτοδιοίκηση, στον χαιρετισμό του στο πρώτο κοινό συνεδρίο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα «Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση: Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους – Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε πως πρέπει να δοθεί σημαντικός χρόνος, ώστε οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν τις απαραίτητες παρατηρήσεις και «να μη δοθεί εξουσία σε μειοψηφίες, οι οποίες θα είναι απέναντι στις τοπικές κοινωνίες. Το θέμα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι προϊόν δημιουργικών πλειοψηφιών και όχι ιδεοληπτικών μειοψηφιών».

Επίσης, μίλησε για αλλαγή του μοντέλου στη διοίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δημιουργηθεί μία νέα διακυβέρνηση και να επιλυθούν τα σημαντικά προβλήματα της γραφειοκρατίας.

Απαντώντας, ουσιαστικά, στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, που «άνοιξε» τις εργασίες του συνεδρίου, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε:

«Η κυβέρνηση είναι 40 μηνών, άρα ο απολογισμός θα πρέπει να γίνει με βάση ότι είχε μπροστά της μία ολόκληρη τετραετία να παράξει έργα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε στο ότι ο απολογισμός αυτός είναι ελλειμματικός».

Οπως επισήμανε, απαιτείται να μεταβιβαστούν στην Αυτοδιοίκηση ολοκληρωμένα πεδία πολιτικής και όχι αποσπασματικές αρμοδιότητες και πρόσθεσε ότι το κεντρικό κράτος έχει 23.142 αρμοδιότητες, ενώ συνολικά η Αυτοδιοίκηση μόνο 650.

Ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα διακυβέρνηση που δεν θα «πλήττεται» από τη γραφειοκρατία. Κάλεσε, δε, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επιδείξουν τόλμη και ευθύνη, ώστε «η αξιολόγηση, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και τελικά η αποτελεσματικότητα να είναι τα συστατικά της νέας διακυβέρνησης της Αυτοδιοίκησης».

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για την ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε «να υπάρξει η δυνατότητα ουσιαστικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προσκρούει σε αποφάσεις του κεντρικού κράτους».

Τον κ. Θεοδωράκη συνόδευαν ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και το στέλεχος του κόμματος Ολυμπία Αναστασοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή