Κουμουτσάκος: Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται

Κουμουτσάκος: Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Αγκυρας» τονίζει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο  Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ιμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία».

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί την κυβέρνηση να προβεί «σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων» και υπογραμμίζει:

«Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου:

«Είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο  Εξωτερικών της Τουρκίας προβαίνει δημοσίως στον απαράδεκτο ισχυρισμό ότι τα Ίμια ανήκουν πλήρως στην τουρκική κυριαρχία.

Η  δήλωση αυτή προσβάλλει κάθε έννοια σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και συνιστά απολύτως απαράδεκτη πρόκληση που τοποθετεί την Τουρκία ακόμα πιο μακριά από την Ευρώπη. Εντάσσεται στη στρατηγική συνεχούς αμφισβήτησης και διαρκούς έντασης που η Τουρκία εφαρμόζει στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η πολιτική αυτή έχει επικίνδυνα κλιμακωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Η Άγκυρα δοκιμάζει την πολιτική βούληση, τα διπλωματικά ανακλαστικά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Της απαντάμε:

– Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

– Η Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του και στις θαλάσσιες ζώνες τους είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη.

Και η Κυβέρνηση όμως δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη διαρκή κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Την καλούμε, λοιπόν, να μην μείνει και πάλι αμήχανη, για να μην γίνει και μοιραία για τα εθνικά συμφέροντα. Οι ερασιτεχνισμοί στα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διμερείς και διεθνείς διπλωματικές ενέργειες υποστήριξης των εθνικών δικαίων και καταγγελίας των τουρκικών προκλήσεων.

Να διαμορφώσει μια συγκροτημένη διεθνή στρατηγική προβολής των εθνικών θέσεων.

Να ξεκινήσει αμέσως σήμερα με πρώτο βήμα την διενέργεια ταυτόχρονου εντονότατου διαβήματος προς τον Τούρκο Πρέσβυ στην Αθήνα και προς τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Να δώσει οδηγίες για ενημέρωση των Υπουργείων Εξωτερικών σε όλες τις χώρες και των Διεθνών Οργανισμών όπου υπάρχουν ελληνικές διπλωματικές αρχές.

Και ο Πρωθυπουργός να αφήσει την εσωτερική προπαγάνδα περί δήθεν "καθαρής εξόδου" και να αναλάβει διπλωματικό μαραθώνιο αφού βέβαια πρώτα πληροφορηθεί ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα.

Η Νέα Δημοκρατία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει ως αξιωματική αντιπολίτευση για να προβάλλει και να υποστηρίξει τα εθνικά δίκαια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή