«Φίλια πυρά» κατά Τσίπρα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα συντροφικά σύννεφα για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δέχεται κριτική σε υψηλούς τόνους εκ των έσω τόσο για το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια όσο και για τη συνολική λειτουργία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης επανήλθε χθες στην κριτική του προς τους πανηγυρικούς τόνους που ο πρωθυπουργός υιοθέτησε από το Καστελλόριζο για την έξοδο από τα μνημόνια. Και επισήμανε (ΣΚΑΪ): «Τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελλόριζο; Εγώ δεν είμαι από εκείνους που γιορτάζουν επειδή τελειώνει το μνημόνιο, γιατί άφησε ερείπια πίσω του». Και περιέγραψε τα «ερείπια» αυτά προσθέτοντας ότι «το μέσο επίπεδο των συντάξεων από 750 ευρώ θα πέσει στα 450 ευρώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε στο Καστελλόριζο κι αλλού; Ρωτώ, τι μπορούμε να πανηγυρίζουμε;».

Σε γραμμή σαφούς διαφοροποίησης έναντι της ηγετικής κυβερνητικής ομάδας και πολλών συντρόφων του που έχουν ήδη υιοθετήσει το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια ως το επόμενο προεκλογικό όχημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φίλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός. «Υπάρχουν δύσκολα μπροστά μας, δεν θέλω να μιλάω με σχήματα λόγου, είμαστε σε μεταίχμιο, τελειώνει η δανειακή σύμβαση, δεν θέλω να δημιουργούνται προσδοκίες που δεν βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία, θέλω να θέσουμε στη δημόσια συζήτηση ζητήματα ξεχασμένα», ανέφερε. Και επανέλαβε τον προβληματισμό του για τις αντοχές της οικονομίας, δεδομένης της δέσμευσης για πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη πως το σχέδιο που η κυβέρνηση καταθέτει προς τους δανειστές θα πρέπει να συζητηθεί και στην ελληνική Βουλή με τα άλλα κόμματα και να συζητηθούν εκ νέου κάποια μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης.

Και ενώ ο κ. Τσίπρας καλείται να διαχειριστεί τη δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοιχτά μέτωπα, φουντώνει η κριτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η σχέση κόμματος – κυβέρνησης. Η κίνηση «53+», έπειτα από την πανελλαδική σύσκεψη που είχαν τα μέλη της το περασμένο Σαββατοκύριακο, ασκεί κριτική για περιθωριοποίηση του κόμματος και μη τήρηση των προβλεπομένων από το καταστατικό. Η κριτική αγγίζει τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με την επισήμανση ότι «τα αρχηγοκεντρικά μοντέλα, καθώς και κάθε μοντέλο που τείνει προς αυτά, έρχονται σε αντίθεση με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μας ταιριάζουν και είναι μακριά από τα οράματά μας, αλλά και από τις ανάγκες της κοινωνίας».

Κριτική ασκείται, επίσης, στον τρόπο λήψης αποφάσεων από τους υπουργούς, οι οποίοι επί της ουσίας επικρίνονται για απαξίωση των θεσμών συνδιαμόρφωσης της πολιτικής, ενώ, ταυτόχρονα, απορρίπτεται η όποια επιχειρηματολογία αναπτύσσεται επ’ αυτού με επίκληση της ανάγκης μιας πιο ρεαλιστικής και σύγχρονης προσέγγισης στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας, την οποία οι «53» καταγγέλλουν ως έντεχνη προσπάθεια να συγκαλυφθεί ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας των αποφάσεων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή