Κύκλος περιοδειών από Φώφη Γεννηματά

Κύκλος περιοδειών από Φώφη Γεννηματά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα θα ρίξει από δω και στο εξής το Κίνημα Αλλαγής με σαφή στόχευση να αναδείξει, αφενός, στη «σωστή του βάση» το μείζον εθνικό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και, αφετέρου, «τα πολλά προβλήματα, κυρίως σε επίπεδο ανεργίας, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός Βορράς». Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Επιτελείς του κόμματος τη χαρακτηρίζουν στην «Κ» ως «στρατηγική» καθώς διαβλέπουν να δημιουργείται ένα «πολιτικό κενό», που προκύπτει από τη μία από «λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και από την άλλη από την «υπαναχώρηση της Ν.Δ. σε λαϊκίστικες λογικές του παρελθόντος». Χαρακτηριστικό της σημασίας που θέλουν να δώσουν στη Β. Ελλάδα είναι πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν από εκεί οι περιοδείες της προέδρου του κόμματος που προγραμματίζονται για το τέλος του τρέχοντος μήνα. Ακόμη πάντως τίποτα δεν είναι βέβαιο, καθώς το πλάνο είναι υπό διαμόρφωση.

Το βέβαιο είναι πως, είτε από τη Μακεδονία είτε από άλλο μέρος της Ελλάδας, η πρόεδρος του Κινήματος θέλει να ξεκινήσει «απευθείας επαφές με τους πολίτες». Στο στόχαστρο της Χαρ. Τρικούπη εκτός του Βορρά θα μπει και η Κρήτη. Αρμόδιες πηγές χαρακτήριζαν το άλλοτε «πράσινο» νησί ως βαρόμετρο και την προσπάθεια επιστροφής των Κρητών ψηφοφόρων που έχουν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ ως «κομβικής σημασίας». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, δε, πως οι περιοδείες που σχεδιάζονται δεν θα είναι «κλασικού τύπου» αλλά θα «περιέχουν καινοτομίες».

Σύσκεψη για τα εθνικά

Tην ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει έντονη ανησυχία για τα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά, γεγονός που ερμηνεύει τη σημερινή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος υπό τη Φώφη Γεννηματά. Στο τραπέζι, όπου θα κάθονται όλες οι τάσεις του Κινήματος Αλλαγής, θα αναλυθούν η τουρκική επιθετικότητα και οι τελευταίες εξελίξεις μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο αμφισβήτησε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα Ιμια. Η κ. Γεννηματά, άλλωστε, έσπευσε με δήλωσή της να πάρει θέση για το θέμα λέγοντας πως «η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν», ενώ κάλεσε παράλληλα την Τουρκία «αντί των προκλήσεων, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου». Από την ανακοίνωση δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως απουσιάζει η κριτική προς την κυβέρνηση, εστιάζοντας μόνο στην τουρκική δράση. Το γεγονός δεν είναι τυχαίο. Στο Κίνημα είναι ειλημμένη η απόφαση να μη γίνεται «άσκοπη αντιπολίτευση» για «εσωτερική κατανάλωση» πάνω στα εθνικά θέματα, θέλοντας να οικοδομήσει το προφίλ μιας «υπεύθυνης δύναμης». Η στάση αυτή δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση είναι στο απυρόβλητο. Κάθε άλλο. «Αν αξιολογηθεί πως πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ένα εθνικό θέμα, προφανώς και θα γίνει» σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Τέλος, χθες συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Στο επίκεντρο τέθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, με πρώτα τα εθνικά θέματα, που κατά την πάγια θέση του κ. Θεοδωράκη είναι αυτά «κατεξοχήν που απαιτούν ευρείες συναινέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή