Μέτωπο δημάρχων, περιφερειαρχών κατά κυβέρνησης

Μέτωπο δημάρχων, περιφερειαρχών κατά κυβέρνησης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση δύο χρόνια, περιορίζεται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει πρόσβαση στον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικό της «αδυναμίας» του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη χθες, πρώτη ημέρα του έκτακτου κοινού συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ελάχιστοι από το ακροατήριο χειροκρότησαν, παρότι η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη. Ο υπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019 με απλή αναλογική και κάλεσε τους παρισταμένους να συναινέσουν ώστε να δημιουργηθεί «η αυτοδιοίκηση της καρδιάς μας, η αυτοδιοίκηση της καρδιάς σας».

Ωστόσο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για μία ακόμη φορά όσον αφορά τις λεπτομέρειες του σχετικού ν/σ, επαναλαμβάνοντας όσα ήδη έχει δημοσιοποιήσει. «Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και διαβούλευση θα υπάρχει τόση όση χρειάζεται», τόνισε απαντώντας σε σχετικό αίτημα του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση».

Απαντώντας στον υπουργό, ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης προέβλεψε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν από τις αυτοδιοικητικές. «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα προκύψει, θα καταργήσει την απλή αναλογική» εξήγγειλε και κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να δεσμευθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα συμπέσουν με τις αυτοδιοικητικές. «Εχετε ένα πρόβλημα οι αυτοδιοικητικοί. Δεν είστε αρκετά ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε ρόλος σε ένα κόμμα που κυβερνά μεν τη χώρα, αλλά έχει μηδενική δύναμη στην Αυτοδιοίκηση», εξήγησε ο κ. Βορίδης την εμμονή της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα και για την Αυτοδιοίκηση.

Σχέδιο χειραγώγησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε την απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στο συνέδριο. «Με ποια λογική προωθείτε την απλή αναλογική για τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια την πρώτη Κυριακή των εκλογών και ενισχυμένη αναλογική με Β΄ γύρο για την εκλογή περιφερειαρχών και δημάρχων; Η διατήρηση του Β΄ γύρου ακυρώνει πλήρως το σκεπτικό σας για την απλή αναλογική», τόνισε.

«Για την Αυτοδιοίκηση είναι κόκκινη γραμμή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Δεν θα δεχθούμε την εφαρμογή μιας απλής αναλογικής που θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους», ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης επισήμανε επίσης τον κίνδυνο να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη η Χρυσή Αυγή και άλλες δυνάμεις των άκρων στα δημοτικά συμβούλια υπό την ανάγκη να δημιουργηθούν πλειοψηφίες για να ληφθούν αποφάσεις. Σήμερα αναμένεται να μιλήσουν στο συνέδριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή