Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10 μονάδων της Ν.Δ.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 ποσοστιαίες μονάδες δείχνει να παγιώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, η εικόνα που διαμορφώνεται, όσον αφορά την αξιολόγηση των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, είναι επικριτική, με τις αρνητικές γνώμες να υπερισχύουν των θετικών.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η επόμενη Βουλή θα είναι πεντακομματική, καθώς την είσοδό τους σε αυτή καταφέρνουν να εξασφαλίσουν, πέραν των δύο πρώτων, το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 9%, η Χρυσή Αυγή με 8% και το ΚΚΕ με ποσοστό 6,5%. Το σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης, όπου οι πολίτες, ανεξαρτήτως της δικής τους επιλογής ψήφου, θεωρούν σε ποσοστό 55% ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 23% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τις εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρό παραμένει το αίσθημα απαισιοδοξίας των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται η χώρα, αλλά και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα το τελευταίο εξάμηνο πηγαίνουν περισσότερο προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό δηλώνουν σε ποσοστό 61% οι πολίτες. Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί ότι πηγαίνουν τα πράγματα το 28% των ερωτηθέντων.

Από τη δημοσκόπηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το ζήτημα της σύλληψης και φυλάκισης στην Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Στην πλειονότητά τους (ποσοστό 56%) οι πολίτες εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά ή μάλλον αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνηση στο εν λόγω ζήτημα. Το 32% αξιολογεί ως θετικούς ή μάλλον θετικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση υπάρχει και στον τομέα της ασφάλειας και της αστυνόμευσης. Σε ποσοστό 68% οι πολίτες δηλώνουν ότι είναι σίγουρα ή μάλλον όχι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις στον τομέα αυτόν. Σε ποσοστό 21% δηλώνουν σίγουρα ή μάλλον ικανοποιημένοι.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για παραγκωνισμό της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας από το «αθηνοκεντρικό κράτος», στην πλειονότητά τους οι πολίτες (49%) θεωρούν ότι τα παράπονα που εκφράζονται σχετικά είναι σίγουρα ή μάλλον δικαιολογημένα, ενώ το 38% δεν συμμερίζεται αυτή τη θέση.

Οικονομία, ανάπτυξη

Οσον αφορά την επόμενη μέρα, οι πολίτες εμφανίζονται να εμπιστεύονται περισσότερο τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της. Ετσι, ο κ. Μητσοτάκης υπερισχύει του κ. Αλέξη Τσίπρα (με ποσοστό 31% έναντι 23%) όσον αφορά την αξιολόγηση της καταλληλότητάς του ως πρωθυπουργού. Πέραν αυτού, και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα οικονομία και ανάπτυξη στο μέλλον;», ερώτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επόμενης προεκλογικής διαμάχης, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται περισσότερο ικανός από το 32% των πολιτών, ενώ το 21% εμφανίζεται να προτιμά τον κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή