Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικό: Πρέπει να λυθεί σε πνεύμα συνεργασίας από τις δύο χώρες (βίντεο)

Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικό: Πρέπει να λυθεί σε πνεύμα συνεργασίας από τις δύο χώρες (βίντεο)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με τον γενικό γραμματέα το ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, να επισημαίνει ότι η λύση, μπορεί να προκύψει μόνο σε συνεργατικό πνεύμα ανάμεσα στις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Ο Στόλτενμπεργκ τοποθετήθηκε επί του θέματος απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή του Πανεπιστημίου του Λέιντεν της Ολλανδίας, στο πλαίσιο διάλεξης που έδωσε με αφορμή επίσκεψή του στη χώρα.

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ένταση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι αρκετό για το ΝΑΤΟ το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του, για να το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για και να μην παίρνουν καθαρή θέση στο θέμα όταν μία χώρα πάει κόντρα στους διεθνής νόμους και παραβιάζει πολλές φορές μέσα στην ημέρα χωρικά ύδατα ή εθνικό εναέριο χώρο;», ρώτησε χαρακτηριστικά ο φοιτητής τον γ.γ του ΝΑΤΟ, ο οποίος στην απάντησή του ξεκαθάρισε ότι η συμμαχία, δεν μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό.

«Το ΝΑΤΟ είναι η απάντηση σε πολλά προβλήματα αλλά δεν είναι η απάντηση σε όλα», είπε ο Στόλτενμπεργκ και συνέχισε: «Έχουμε μηχανισμούς, έχουμε διαδικασίες, έχουμε δυνάμεις που είναι ανατεθειμένες να διαχειρίζονται απειλές εκτός ΝΑΤΟ. Το λέω αυτό γιατί κάθε απόφαση πρέπει να υπάρχει ομοφωνία. Έτσι για να κάνουμε κάτι πρέπει να συμφωνούν όλα τα μέλη», εξήγησε και πρόσθεσε:

«Και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε αυτό, είναι να ξέρουμε ότι δεν θα μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση που να είναι αντίθετη με τα συμφέροντα κάποιου άλλου μέλους».

«Όταν το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε με αυτή τη συγκεκριμένη δομή, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις διαφορές μεταξύ μας», συνέχισε. «Δέχομαι ότι υπάρχουν διαφορές με την Ελλάδα και την Τουρκία. Μιλάω με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μιλάω με τον Τούρκο πρόεδρο, έχω ενημερωθεί πολλές φορές. Οι διαφορές αφορούν νησιά, περιοχές, εναέριο χώρο και το Αιγαίο. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μία πρόκληση αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει το ΝΑΤΟ. Πρέπει να είναι που πρέπει να λυθεί στο πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ αποκάλυψε πως Τσίπρας και Ερντογάν συνομίλησαν πρόσφατα, ενώ είπε ότι τους ενθαρρύνει να συνομιλούν πιο συχνά. «Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ όταν δύο σύμμαχοι διαφωνούν γιατί πρέπει να είμαστε 29 για να κάνουμε το οτιδήποτε».

Δείτε το βίντεο:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή