Αγώνας δρόμου για υλοποίηση προαπαιτουμένων

Αγώνας δρόμου για υλοποίηση προαπαιτουμένων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με τις επιδόσεις της στην υλοποίηση των μνημονιακών προαπαιτουμένων που απομένουν για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος βρίσκεται η κυβέρνηση και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν καμπανάκια κινδύνου από την πλευρά των πιστωτών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται από τους συνεργάτες του αποφασισμένος να μην επιτρέψει καθυστερήσεις από την πλευρά των υπουργών του, οι οποίες απειλούν να ακυρώσουν το αφήγημα της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο.

Συναγερμός στην Αθήνα

Πάντως, τόσο το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για «τεχνική» παράταση του μνημονίου για ένα δίμηνο, όσο και οι χθεσινές αναφορές του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος και το πλαίσιο της επόμενης ημέρας, σήμαναν συναγερμό στην Αθήνα. Επισήμως, πηγές από το πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται καθησυχαστικές έναντι της επισήμανσης ότι καταγράφεται μικρή πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων που απομένουν και αναφέρουν ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί τα περισσότερα από αυτά, έχει γίνει η αναγκαία προεργασία και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν. Προς τούτο, υπενθυμίζουν την αναφορά του κ. Τσίπρα στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, τη Μεγάλη Εβδομάδα, ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καθυστερήσεις. Για τη σχετική αναφορά, συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε ότι δεν «φωτογραφίζει» συγκεκριμένους υπουργούς, αλλά ότι έχει παρατηρηθεί και κατά τις προηγούμενες αξιολογήσεις μια γενικευμένη διάθεση να αφήνονται τα ζητήματα όσο το δυνατόν πιο πίσω. «Το μήνυμα είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει δυνατότητα για μετακύλιση των υποχρεώσεων, καθώς μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει όλα να έχουν κλείσει από την πλευρά μας», τονίζουν. Αναφέρουν, επίσης, ότι δεν έχει γίνει προς την Αθήνα καμιά κρούση από την πλευρά των θεσμών αναφορικά με πιθανότητα παράτασης του προγράμματος, καθώς και ότι έχει ήδη συζητηθεί το ενδεχόμενο ορισμένα θέματα να μείνουν ανοιχτά μετά την τυπική λήξη του μνημονίου, ωστόσο και από την πλευρά των εταίρων έχει γίνει δεκτό να κλείσουν αυτά με κάποια μικρή καθυστέρηση.

Το τελευταίο που η κυβερνητική ηγεσία επιθυμεί, είναι να δοθεί αφορμή προς τους θεσμούς να υψώσουν εμπόδια στο αφήγημα που ο κ. Τσίπρας σταθερά οικοδομεί και αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απομένουν, φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μέτωπο κινητοποιήσεων. Ηδη, η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα θα προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες απεργίες διαμαρτυρόμενη για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, που εισέρχεται σε τελική φάση. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε αναδείξει σε κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης με την προηγούμενη κυβέρνηση, καλείται να διαχειριστεί την ισχυρή πολιτική πίεση από την πλευρά του ΚΚΕ, που έκανε λόγο χθες για «έγκλημα», αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και κάλεσε σε κινητοποιήσεις, αλλά και από την πλευρά των άλλοτε συνοδοιπόρων της ΛΑΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή