Οξείες αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για την απόφαση του ΣτΕ

Οξείες αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για την απόφαση του ΣτΕ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oπως αναμενόταν, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας,να επιτρέψει την υπό αυστηρό περιορισμό απελευθέρωση του ενός από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στο τουρκικό ενημερωτικό οικοσύστημα. Η είδηση προβλήθηκε από την πλειονότητα των τουρκικών εφημερίδων, πλαισιωμένη από οξείς τίτλους και ενίοτε προκλητικές φωτογραφίες.

«Σκανδαλώδης η απόφαση των ελληνικών αρχών» ήταν ο τίτλος του άρθρου της μέχρι πρότινος μετριοπαθούς «Χουριέτ», η οποία πρόσφατα προσχώρησε στον φιλοκυβερνητικό όμιλο του Ερντογάν Ντεμιρορέν. Για «απόφαση-ρεζίλι» έκανε λόγο η συντηρητική «Χαμπερτούρκ», ενώ η «Μιλιέτ» χαρακτήρισε την απελευθέρωση «άλλη μία προκλητική κίνηση από την Ελλάδα».

Από τα δημοσιεύματα δεν έλειψαν και οι απειλητικές αναφορές στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται υπό κράτηση στη γείτονα χώρα. Στην ιστοσελίδα «Σον Ντακικά», το κείμενο συνοδεύτηκε από φωτογραφία με τον τίτλο «Μην ξεχνάτε, έχουμε και εμείς στα χέρια μας δύο Ελληνες». Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως καμία από τις εφημερίδες δεν αναφέρθηκε στους οκτώ αξιωματικούς ως πραξικοπηματίες ή κατηγορουμένους. Αντιθέτως, κυριάρχησαν, ως συνήθως, οι χαρακτηρισμοί «τρομοκράτες» και «συνεργάτες του Γκιουλέν». «Ελεύθερος αφέθηκε ο φυγάς τρομοκράτης της οργάνωσης Γκιουλέν (FETÖ)» ήταν ο υπότιτλος στα περισσότερα δημοσιεύματα.

Πέρα από το οξύ ύφος των άρθρων, ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός πως όλα τα κείμενα παρουσίαζαν εξαιρετική ομοιότητα. Εκτός από μερικές περιστασιακές αλλαγές στους τίτλους και στις λεζάντες, το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην πλειονότητα των εφημερίδων ήταν σχεδόν πανομοιότυπο, γεγονός που υποδηλώνει μια πιθανή συντονισμένη κάλυψη από τα τουρκικά μέσα.

Αλλωστε, μετά την πρόσφατη εξαγορά του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος Ντογάν από τον όμιλο του φιλοκυβερνητικού επιχειρηματία Ντεμιρορέν, υπολογίζεται πως 90% των εφημερίδων της Τουρκίας βρίσκονται πρακτικά υπό τον έλεγχο του Τούρκου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή