Μητσοτάκης: Οχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς

Μητσοτάκης: Οχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού»… Η αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την κυβέρνηση και τα μηνύματα προς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήταν σαφή. Ακόμη πιο σαφής ήταν η άποψή του ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές και, εφόσον οι δεύτερες θα προηγηθούν, οι αυτοδιοικητικές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο και με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Οχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς», διαμήνυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατά την ομιλία του στο κοινό συνέδριο δήμων και περιφερειών (ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ), ενώ έκανε σαφή ανοίγματα σημειώνοντας ότι στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν κομματικά χρώματα και έθεσε ως μόνη διαχωριστική γραμμή το παρελθόν.

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, ώστε να διαλυθεί το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας. Θα γίνουν με τον σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση Ν.Δ. Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Η απλή αναλογική θα σήμαινε εκ των πραγμάτων τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι στα κοινοβουλευτικά συστήματα, «όταν οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος».

Καμπανάκι

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των δήμων και των περιφερειών, χτύπησε καμπανάκι ότι η κυβέρνηση τους εργαλειοποιεί και εξαπέλυσε επίθεση έναντι της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι βλέπει την Αυτοδιοίκηση ως «οδόφραγμα για την επερχόμενη εκλογική της συντριβή» και επειδή δεν έχει ερείσματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «επιδιώκει να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση, αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα και παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών». O πραγματικός στόχος της κυβέρνησης, συνέχισε, «είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των δήμων και των περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις. O σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτό θέλουν. Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται την ετυμηγορία του λαού. Ούτε εγώ, αλλά ούτε και οι καλοί αυτοδιοικητικοί που τιμούν τις θέσεις τους έχουν τέτοιες ανησυχίες. Μόνο ο κ. Τσίπρας…» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε εκ νέου ότι θα επαναφέρει άμεσα τον ισχύοντα σήμερα εκλογικό νόμο και θα συναποφασίσει τις όποιες βελτιώσεις με διαβούλευση, «καθαρά και δημοκρατικά», και περιέγραψε βασικές παρεμβάσεις του σχεδίου του για την Αυτοδιοίκηση με δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν σε διάστημα τριών έως έξι μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα συστήσει Ταμείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης με θεσμοθετημένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ επανέλαβε τη στήριξή του σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και αξιοποίηση διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης, «συμπεριλαμβανομένων των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών».

Μίλησε ακόμη για επανεξέταση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων και μεταφορά αρμοδιοτήτων –όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός– από το κεντρικό κράτος, καθώς και για εσωτερική αναδιοργάνωση των δήμων με την εκπόνηση νέων οργανογραμμάτων, καθώς, όπως σημείωσε, «άλλες είναι οι ανάγκες ενός μεγάλου αστικού δήμου και άλλες ενός νησιωτικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή