Ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics βράβευσε τη Μαριάννα Λάτση

Ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του London School of Economics βράβευσε τη Μαριάννα Λάτση

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια βραδιά γλυκιά και ανθρώπινη, που δεν έμεινε στην επισημότητα αλλά κύλησε μαλακά στην οικειότητα και τη ζεστασιά. Ο λόγος, για την προχθεσινή βράβευση της Μαριάννας Λάτση από τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Παρούσα η μητέρα της Εριέττα Λάτση, ο γιος της Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης και η κόρη της Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, με τις πρώτες σειρές των καθισμάτων να καταλαμβάνουν ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Τάσος Γιαννίτσης, ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου κ.ά. Αργότερα ανέβηκαν όλοι στο εστιατόριο με θέα τον Ιερό Βράχο.

H χώρα μας έχει πολλές χιλιάδες άτομα που έχουν κάποια εκπαιδευτική εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο σύλλογος του LSE είναι ένας εκ των πλέον δραστήριων. Πολλά από τα μέλη του βρίσκονται σε καίριες θέσεις της οικονομικής και πολιτικής ζωής και δεν ξεχνούν το alma mater τους ή το ίδρυμα όπου έκαναν τα μεταπτυχιακά τους. Πριν από μερικά χρόνια το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου θέσπισε ένα βραβείο για αποφοίτους του λονδρέζικου πανεπιστημίου οι οποίοι διακρίθηκαν για το ήθος και την κοινωνική τους δράση.

Πρώτος βραβευθείς, το 2013, ήταν ο επιχειρηματίας Sir Στέλιος Χατζηιωάννου. Δεύτερη το 2018, η Μαριάννα Λάτση, που συνεχίζει το φιλανθρωπικό έργο του πατέρα της Ιωάννη Λάτση μέσα από τις δραστηριότητες του ομώνυμου ιδρύματος και όχι μόνον. «Στο πρόσωπο της κυρίας Μαριάννας Λάτση βραβεύουμε την αριστεία σε όλες τις εκφάνσεις, είτε αναφερόμαστε στην επιχειρηματική επιτυχία είτε στο φιλανθρωπικό έργο ή στη στήριξη των νέων για να ανοίξουν τα φτερά τους ή σε οποιαδήποτε προσφορά προς την κοινωνία», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE Νίκου Σοφιανού.

Στη συνέχεια, η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ έβγαλε έναν λόγο σε άπταιστα –ως συνήθως– ελληνικά. «Το γεγονός ότι 300.000 Ελληνες έχουν αποφοιτήσει από βρετανικά πανεπιστήμια ενδυναμώνει ιδιαίτερα τους δεσμούς των δύο χωρών μας», υπογράμμισε στην εισαγωγή της και συμπλήρωσε: «Οταν ξεχωρίζουμε και τιμούμε τις στιγμές της ύψιστης επίδοσης, ο σκοπός μας δεν είναι να υποβαθμίσουμε τις προσπάθειες όσων δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, αλλά να θέσουμε ένα μοντέλο αριστείας προς μίμησιν». Υστερα η γενική γραμματέας του συλλόγου Ελένη Δουνδουλάκη αναφέρθηκε στην πολυσχιδή δράση της Μαριάννας Λάτση, που οδήγησε στη διάκρισή της.

Η βραβευθείσα δεν προσπάθησε να κρύψει τη συγκίνησή της. Οι πρώτες της κουβέντες είναι πως κάθε φορά που περνάει το κατώφλι του Μουσείου της Ακρόπολης θυμάται πόσο μικροί και ταπεινοί πρέπει να αισθανόμαστε μπροστά στους προγόνους μας. Θυμήθηκε τα χρόνια των σπουδών της στο LSE, ένα πανεπιστήμιο όπου είχε φοιτήσει και ο αδελφός της Σπύρος. Μίλησε με λόγια κολακευτικά για τους καθηγητές της και τους συμμαθητές της που προέρχονταν από κάθε γωνιά του κόσμου. Προσέθεσε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων, η μητέρα της μετέβαινε στο Λονδίνο για να της συμπαρασταθεί και να της μαγειρεύει.

«Αυτό που διαχρονικά συνδέει το τότε με το τώρα είναι οι αξίες που διδάχθηκα», τόνισε και αναφέρθηκε με ανυπόκριτη συναισθηματική φόρτιση στον πατέρα της. «Κάθε στιγμή νιώθω την παρουσία και την καθοδήγησή του. Το 1995 εξέδωσε ένα βιβλίο με αποφθέγματά του ως το κληροδότημα προς τα εγγόνια του. Μια από τις φράσεις που ξεχωρίζει είναι: “Αγκάλιασε με τη φαντασία σου τον κόσμο ολόκληρο. Ζήσε μαζί του τις λύπες και τις χαρές. Κατάλαβε τα προβλήματά του. Βοήθησε όπου μπορείς και όσο μπορείς”» είπε η κ. Λάτση. «Ο πατέρας μου ξεκίνησε ως ταπεινός λιμενεργάτης και έμεινε όλη του τη ζωή ως ταπεινός οικογενειάρχης, ποτέ δεν ξέχασε από πού προήλθε. Το να βοηθάει τον κόσμο το θεωρούσε δικό του καθήκον. Ενα καθήκον που πρέπει να έχει ο καθένας μας. Και αν κάποιος είχε περισσότερα αγαθά –είτε από σκληρή δουλειά είτε από τύχη– είχε το χρέος να επιστρέψει τα περισσότερα από αυτά σε όσους έχουν ανάγκη. Η μητέρα μου, τα δύο αδέλφια μου και εγώ προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παρακαταθήκη στο ίδρυμα που έχει το όνομά του». Ο επίλογος της εκδήλωσης έγινε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που έδωσε μια ενδιαφέρουσα ομιλία για την οικονομία μας και τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή