Η επιτυχία στο stress test έφερε άνοδο 15% στις τραπεζικές μετοχές

Η επιτυχία στο stress test έφερε άνοδο 15% στις τραπεζικές μετοχές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή άνοδο με κέρδη άνω του 15% αποκόμισαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία το stress test.

Τα δημοσιεύματα της «Κ» το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή, ότι Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς πέρασαν και το δυσμενές σενάριο της άσκησης, επιβεβαίωσαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σε ομιλία του την περασμένη Τετάρτη σημείωσε: «Η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που διεξάγεται τώρα αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα για όλες τις συστημικές τράπεζες», ενώ στο ξεκίνημα της εβδομάδας ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests και ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξέλθει ισχυρότερο.

Οι διοικήσεις των τραπεζών βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη τις προηγούμενες ημέρες, όπου είχαν επαφές με τους επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και ενημερώθηκαν για την πρόοδο της διαδικασίας. Επρόκειτο για κρίσιμη συνάντηση, καθώς αν μια τράπεζα δεν είχε περάσει το δυσμενές σενάριο θα καλούνταν να προετοιμαστεί για τη διαχείριση της δύσκολης αυτής κατάστασης. Σημειώνεται ότι αποτυχία στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή αν μια τράπεζα εμφάνιζε μικρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το όριο που είχε ορίσει ο επόπτης, θα πυροδοτούσε άμεση αύξηση κεφαλαίου για την κάλυψη του ελλείμματος, κάτι το οποίο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στους υφιστάμενους μετόχους. Αυτό, ευτυχώς, δεν συνέβη. Τα τελικά αποτελέσματα και οι λεπτομέρειες για τις επιδόσεις της κάθε τράπεζας, θα ανακοινωθούν το Σάββατο 5 Μαΐου. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το εφετινό stress test ήταν απαιτητικό και δύσκολο καθώς το δυσμενές σενάριο της άσκησης περιλάμβανε ιδιαίτερα αρνητικές παραδοχές, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης από το 2017.

Τα καλά νέα για το stress test τροφοδότησαν το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον στη Σοφοκλέους. Η αγορά κινήθηκε ανοδικά όλη την εβδομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών σημείωσε άλμα σχεδόν κατά 15% οδηγώντας και τον Γενικό Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, στις 850 μονάδες, με κέρδη σχεδόν 5%.

Η μετοχή της Alpha Bank ανήλθε στα 2,140 ευρώ ξεπερνώντας την τιμή της ανακεφαλαιοποίησης του 2015 (2 ευρώ), όπως και η Εθνική Τράπεζα που έκλεισε στα 0,3166 ευρώ έναντι 0,3 της τιμής της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. Πολύ κοντά στην τιμή ανακεφαλαιοποίησης ανήλθε η Eurobank κλείνοντας στο 0,9780 ευρώ (έναντι 1 ευρώ), ενώ η Πειραιώς βρίσκεται αρκετά πίσω καθώς –παρά τα μεγάλα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας– διαπραγματεύεται στα 3,170 ευρώ έναντι 6 ευρώ που έγινε η αύξηση κεφαλαίου το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή