Πρέσβειρα Ισραήλ: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση με Τουρκία

Πρέσβειρα Ισραήλ: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση με Τουρκία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι πολύ μεγάλος ο προβληματισμός και για τις δύο χώρες μας», τονίζει η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

Σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ιριτ Μπεν-Αμπα αναφέρεται επίσης στην «ευρεία» στρατιωτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία είναι «πολύ σημαντική αυτούς τους καιρούς» που «οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην Α. Μεσόγειο»

Η κ. Μπεν-Αμπα μιλάει με τα θερμότερα λόγια για τη στρατηγική συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου και για τις άριστες πολιτικές σχέσεις μεταξύ των χωρών. Στις 8 Μαίου αναμένεται τριμερής σύνοδος κορυφής στη Λευκωσία, όπου οι τρεις ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τα «περιφερειακά και παγκόσμια θέματα που αφορούν την περιοχή» καθώς και για τους τομείς συνεργασίας όπως «η άμυνα, ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα».

Σε ένα άλλο τραπέζι, την ίδια μέρα, οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν τα πιο φρέσκα στοιχεία ως προς τη βιωσιμότητα των μεγάλων ενεργειακών σχεδίων στην Α. Μεσόγειο και κυρίως για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, του οποίου η υλοποίηση ή όχι αναμένεται να αποφασιστεί εντός του τρέχοντος έτους, το οποίο και θεωρείται κρίσιμο.

Παράλληλα επισημαίνει την αδυναμία για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους, τη Συρία και τον Λίβανο, «ένα από τα τραγικά κεφάλαια της ιστορίας μας», όπως λέει, καθώς και για τις επικίνδυνες προκλήσεις που εμφανίζει το συριακό, χωρίς η ίδια να διαβλέπει σύντομα φως στο τούνελ του πολέμου. «Ασφαλή σύνορα» είναι για μας κόκκινη γραμμή, υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία την «ανησυχία» του Ισραήλ για την ιρανική παρουσία στη Συρία που τείνει να μονιμοποιηθεί.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει ιδιαίτερη αισιοδοξία, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός» και ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους ισραηλινούς επιχειρηματίες και επενδυτές να ενδιαφερθούν για την ελληνική αγορά». Προσθέτει δε, ότι «δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε, αλλά να σκεφτόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα που θα κάνουμε».

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή