Διπλό «όχι» από την Πειραιώς σε νομοσχέδια

Διπλό «όχι» από την Πειραιώς σε νομοσχέδια

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπλέον μέτρα (δηλαδή μνημόνιο) χωρίς χρήματα, ή, μάλλον, οι δεσμεύσεις παραμένουν, αλλά η χρηματοδότηση της χώρας τελειώνει, επιμένει να θυμίζει η Ν.Δ., καθώς κορυφώνεται το παρασκήνιο των συζητήσεων για την επόμενη μέρα του προγράμματος και ενώ όλες οι διαρροές των δανειστών παραπέμπουν σε αυξημένη εποπτεία την επομένη του προγράμματος, αποδομώντας το αφήγημα της καθαρής εξόδου.

«Δεν έχει καμιά σημασία αν το πρόγραμμα τυπικά τελειώσει τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Εχει σημασία για όλους τους πολίτες ότι παραμένουν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και μάλιστα έξω απ’ τα όρια της εντολής που έχει. Οι δεσμεύσεις για μείωση των συντάξεων, για μείωση του αφορολόγητου παραμένουν», υπενθύμισε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας ότι το μείγμα πολιτικής που επελέγη έχει τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα και η υπερφορολόγηση είναι «συνειδητή επιλογή» της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς επαναλαμβάνει τον προβληματισμό της για τη «δυσλειτουργία» εντός της κυβέρνησης στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων και επιμένει στην κριτική της για τη στάση του Π. Καμμένου που βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από το Μαξίμου. «Επείγει να υπάρξει ένας κυβερνητικός συντονισμός, ώστε τουλάχιστον τα διάφορα κέντρα να περιγράφουν με τον ίδιο τρόπο τα πραγματικά περιστατικά», ήταν η αιχμή της Μαρίας Σπυράκη που παρέπεμπε στο περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω και όχι μόνο. «Η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική τα έχει κάνει θάλασσα. Δεν μπορούσε να τα πάει χειρότερα. Και έχει έναν υπουργό Αμυνας που είναι επικίνδυνος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης (Alpha).

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει το τοπίο σε μία σειρά από θέματα. Αυτό έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η απλή αναλογική είναι η συνταγή της ακυβερνησίας και δηλώνοντας τη δημόσια δέσμευσή του ενώπιον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι θα επαναφέρει τον σημερινό νόμο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα διεμήνυσε ότι δεν τον δεσμεύει το πρόγραμμα «που η κυβέρνηση εμφανίζει ως αναπτυξιακό». Χθες, πάντως, διά της κ. Σπυράκη περιγράφηκε και η στάση της Ν.Δ. απέναντι σε δύο ακόμη ζητήματα: το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των μονάδων της ΔΕΗ. Και στα δύο η Ν.Δ. τοποθετείται αρνητικά.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι η ώρα για μια τέτοια συζήτηση. Η Ν.Δ. δεν συμφωνεί με την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, από την Πειραιώς διαμηνύεται ότι η Ν.Δ. πιστεύει στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία, όμως, θα αυξάνει τις επενδύσεις και εντέλει θα προσφέρει χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές, προϋποθέσεις που δεν πληροί η «πρόχειρη» ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγηθεί ανάλυση κόστους-οφέλους για συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ. «Είναι η ίδια κυβέρνηση που στηρίζεται σε ανθρώπους που διέκοψαν την πορεία της αποκρατικοποίησης της Μικρής ΔΕΗ για να φτιάξουν τώρα την κουτσή ΔΕΗ και να οδηγήσουν τελικά τη ΔΕΗ σε κατάρρευση. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την επιλογή», είπε η κ. Σπυράκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή