ΝΔ: Νέο άνοιγμα στη βάση μέσω κάλπης

ΝΔ: Νέο άνοιγμα στη βάση μέσω κάλπης

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις. Οι εικόνες από τις περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια τους τελευταίους μήνες, από συναντήσεις σε χώρους εργασίας, καταστήματα και καφενεία αντί των κλασικών ομιλιών στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις, «φωτογραφίζουν» την επιδίωξή του να έχει απευθείας επαφή με τους πολίτες και να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και στη βάση. Το μοντέλο αυτό, χωρίς μεσάζοντες, ακολουθείται για πρώτη φορά και στις κάλπες για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις της Ν.Δ. που θα στηθούν στις 13 Μαΐου –μαζί με μια τρίτη κάλπη για το εκλογικό συνέδριο της Ν.Δ. που τοποθετείται τον Δεκέμβριο– και θυμίζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος.

Κι αυτό διότι πρώτη φορά οι κάλπες για τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις (ΔΗΜΤΟ και ΝΟΔΕ) είναι ανοικτές σε όσους εγγραφούν μέλη του κόμματος (διαδικτυακά πλέον) μέχρι τις 4 Μαΐου και λάβουν την κάρτα μέλους. Αν και όχι δημοσίως, στην Πειραιώς σημειώνουν με έμφαση ότι η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα με τόσο συχνές ανοικτές διαδικασίες και μάλιστα εσωκομματικές και ότι δεν διορίζει κομματικά στελέχη. Η αιχμή για παλαιοκομματικές πρακτικές άλλων κομμάτων είναι σαφής. Εξίσου σαφής είναι η πρόθεση του προέδρου της Ν.Δ. να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα –όπως έκανε και με το μητρώο στελεχών– και να προχωρήσει σε ολική αναδιάταξη του κομματικού μηχανισμού.

Εξάλλου, ήδη το μητρώο στελεχών και οι προσυνεδριακές διαδικασίες που προηγήθηκαν του συνεδρίου του περασμένου Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με διευρυμένη συμμετοχή πολιτών και ειδικών και εκτός κομματικών τειχών έδωσαν το στίγμα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να ανοίξει τις διαδικασίες στη βάση. Ανοίγματα έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και εκτός εκλογικών διαδικασιών τόσο με τους εθελοντές εμπειρογνώμονες της γραμματείας προγράμματος, όσο και με τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που προηγήθηκαν κάθε προσυνεδρίου και στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες.

Κινητοποίηση

Κινητοποίηση μελών, και όχι μόνο, φιλοδοξεί να προκαλέσει η Πειραιώς και μπροστά στις τρεις κάλπες που θα στήσει στις 13 Μαΐου σε 339 σημεία της χώρας. Στις πρώτες δύο εκλέγει προέδρους και μέλη ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, ενώ στην τρίτη θα εκλέξει τους συνέδρους για το εκλογικό συνέδριο που τοποθετείται, σύμφωνα με πληροφορίες, για το τέλος του έτους. Μέχρι στιγμής οι εγγραφέντες φθάνουν στις 100.000 και η εκτίμηση είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η ροή, μέχρι τις κάλπες, τα εγγεγραμμένα μέλη –με κάρτα μέλους– θα είναι 130.000. Κι αυτό διότι μέλη είχαν εγγραφεί και στις εσωκομματικές κάλπες της Ν.Δ., αλλά τότε οι ψηφίσαντες δεν είχαν λάβει κάρτα μέλους, κάτι που ζητούν τώρα. Μάλιστα, η Πειραιώς ετοιμάζει αυτή την εβδομάδα νέο επικοινωνιακό πακέτο για να συσπειρώσει κι άλλο και να ανεβάσει τη συμμετοχή. Σημειώνεται ότι δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα μέλη της Ν.Δ. που είναι ταμειακώς ενήμερα (η εγγραφή κοστίζει 12 ευρώ τον χρόνο). Για να είναι κάποιος υποψήφιος πρόεδρος ΝΟΔΕ πρέπει να καταβάλει αντίτιμο 100 ευρώ και να έχει συγκεντρώσει 30 υπογραφές από μέλη της συγκεκριμένης ΝΟΔΕ, ενώ 20 υπογραφές απαιτούνται για υποψηφίους προέδρους ΔΗΜΤΟ.

Οσοι εκλεγούν σε αυτές τις τοπικές κάλπες έχουν ανώτατο όριο δύο θητειών, ενώ μέχρι στιγμής στις περισσότερες ΝΟΔΕ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο υποψηφίους (συνήθως τον σημερινό πρόεδρο και ακόμη έναν υποψήφιο), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι υποψηφιότητες είναι περισσότερες. Από την τρίτη κάλπη θα προκύψουν οι σύνεδροι για το εκλογικό συνέδριο του Δεκεμβρίου που θα εκλέξει νέα πολιτική επιτροπή και νέο γραμματέα. Δεδομένου ότι οι αιρετοί σύνεδροι έχουν μειωθεί από 2.500 σε 1.000, η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι το ασυμβίβαστο που ισχύει για τα μέλη του κόμματος που κατέχουν θέσεις ή αξιώματα με εκτελεστικές αρμοδιότητες, διευρύνεται και για τους αυτοδιοικητικούς Α΄ και Β΄ βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι ένας δήμαρχος, αντιδήμαρχος, περιφερειάρχης, ή γραμματέας δήμου δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

Συσκέψεις

Την ίδια ώρα, μια πρωτόγνωρη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Εκεί, προ ημερών έγινε σύσκεψη –διάρκειας τριών ωρών– με περίπου 50 μέλη της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. που αφορούσε τα εθνικά θέματα, με τη συμμετοχή, εκτός του γραμματέα της πολιτικής επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη (έχει αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία), του γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσου Γαϊτάνη, και των Γιώργου Κουμουτσάκου και Κωνσταντίνου Ζούλα.

Δεν θα είναι η μόνη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται νέα παρόμοια σύσκεψη με 70 μέλη της πολιτικής επιτροπής, με πρώην μέλη της πολιτικής επιτροπής, ενώ σύντομα θα υπάρξουν παρόμοιες συσκέψεις με 150 άτομα του μητρώου στελεχών, αλλά και με πρώην γενικούς γραμματείς υπουργείων. Χωριστή σύσκεψη μάλιστα θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Η στόχευση αυτών των συσκέψεων δεν είναι μόνο η καλύτερη ενημέρωση των στελεχών για τις θέσεις και τη στρατηγική της Ν.Δ., αλλά κυρίως η απευθείας επαφή τους με το σύστημα της Πειραιώς και η ισχυρότερη ενεργοποίησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή