ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αγκάθι» η επόμενη μέρα των οκτώ

turkish1--3

Σε πρόβλημα διαρκείας εξελίσσεται η υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, καθώς ο χρόνος της 18μηνης κράτησής τους για διοικητικούς λόγους σχετικά με το άσυλο, οσονούπω λήγει, και το καθεστώς της παραμονής τους στη χώρα μας αναμένεται να προσλάβει νέες διαστάσεις, με δεδομένη την επιμονή της Αγκυρας για την έκδοσή τους παρά την αρνητική και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η λήξη του χρόνου κράτησής τους στα μέσα ή –το αργότερο για όλους– τα τέλη Μαΐου και η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το αν τελικώς θα τους δοθεί άσυλο ή όχι, η οποία αναμένεται την ίδια περίοδο, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης.

Η απόφαση την περασμένη Πέμπτη από το ΣτΕ για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας οι Τούρκοι αξιωματικοί, είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αναμένεται να προκύψουν μόλις οι οκτώ βγουν σε καθεστώς ελεύθερης διακίνησης με τη λήξη της 18μηνης κράτησής τους, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί.

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την παραμονή του σε άγνωστο φυλασσόμενο μέρος, υπό συνθήκες απόλυτης επιτήρησης, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, καταδεικνύοντας έτσι το μέγεθος των θεμάτων που εγείρονται και τα οποία μεγιστοποιούνται υπό το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου στη γείτονα. Πάντως, οι αρχικές αντιφατικές αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοσή τους ή μη στην Τουρκία (ένα δικαστικό συμβούλιο είπε ναι στην έκδοση και άλλο όχι) προκάλεσαν αντιδράσεις, κύμα υποστήριξης στους οκτώ και εν τέλει ήρθε η απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία και έκλεισε αμετάκλητα το κεφάλαιο της έκδοσής τους.

Το σκεπτικό

Σημαντικό είναι ότι το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε αρνητικά ως προς το αίτημα της Τουρκίας, κρίνοντας όχι το αν είναι ή όχι πραξικοπηματίες, αλλά κινήθηκε αυστηρά στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών συμβάσεων που επιβάλλουν για την έκδοση ενός πολίτη σε μία χώρα την ύπαρξη προϋποθέσεων προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και δίκαιης δίκης. Παράλληλα με τις δικαστικές εκκρεμότητες περί της έκδοσης, οι διαδικασίες του ασύλου μπέρδεψαν ακόμα περισσότερο την υπόθεση, καθώς μία από τις πολλές επιτροπές που είχαν στα χέρια τους σχετικό φάκελο, αποφάσισε να δώσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το θέμα να φθάνει τελικά στο ΣτΕ.

Αν δοθεί τελικά άσυλο, όπως δήλωναν στην «Κ» δικαστικές πηγές, οι οκτώ θα μπορούν να παραμείνουν στη χώρα μας υπό καθεστώς προστασίας. Αν συμβεί το αντίθετο, πάλι εδώ θα μείνουν καθώς η έκδοσή τους έχει αποκλειστεί, αλλά τότε, όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές, πρέπει να αναζητηθεί τρόπος –που υπάρχει– παραμονής τους με άλλου τύπου έγγραφα, όπως εκείνα που δίδονται από διεθνείς οργανισμούς.