ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αναμένουμε την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών – Απαράδεκτοι τυχόν συμψηφισμοί

tsipras--5

«Νευρικότητα» κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Συρίας καταλόγισε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα κυριαρχικά δικαιώματα και έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τη θέση της και να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών.

«Οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι στις διαφορές μας με την Τουρκία έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη» είπε χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καλοδεχούμενο το σκέλος των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα. Υπογράμμισε όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζονται και επόμενα βήματα.

«Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές», είπε, για να σχολιάσει πως «οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».

«Εμείς», τόνισε, «από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου».

«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα παράταση του μνημονίου»

«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου, ούτε η παράτασή του, ούτε η μη καθαρή έξοδος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την οικονομία.

«Η χώρα βρίσκεται στο τέλος μίας επίπονης διαδικασίας. Σε τέσσερις μήνες η κυβέρνησή μας θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους πιο κεντρικούς στόχους της, το τέλος του τρίτου προγράμματος, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία, μετά από μεγάλες προσπάθειες, δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις, περνώντας από 40 κύματα, έχοντας απέναντί μας όχι μόνο τους δανειστές αλλά και το σύνολο του εγχώριου κατεστημένου» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αν όλα πάνε κατ’ ευχή – γιατί δεν ακόμα δεν τελειώσαμε, έχουμε τα τελευταία κρίσιμα μέτρα της διαδρομής – πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό επίτευγμα και σε ιστορική τομή, γιατί η χώρα θα έχει επιστρέψει μετά από μία μεγάλη περιπέτεια, σε ένα καθεστώς κανονικότητας».

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι θα λυθούν όλα τα προβλήματα «ή ότι δεν θα υπάρχουν πληγές στο κοινωνικό στρώμα» αλλά όπως είπε, «είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις δεδομένους στόχους και έναν έλεγχο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα».