Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ αναβάθμιση F-16 και φρεγάτες

Στο επίκεντρο του ΚΥΣΕΑ αναβάθμιση F-16 και φρεγάτες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναβάθμιση 85 μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και η μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας, στο Μέγαρο Μαξίμου, που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, με μοναδική απόφαση την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για τα οπλικά συστήματα των αεροσκαφών C-27.

Ολη η κινητικότητα στο μέτωπο των εξοπλιστικών εξελίσσεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι εθνικιστικοί τόνοι στη γειτονική Τουρκία εντείνονται με επίκεντρο και τις διαφορές με την Ελλάδα. Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη των επόμενων μηνών, όχι μόνο έως τις 24 Ιουνίου, αλλά, κυρίως, κατά το φθινόπωρο, όταν στην Ελλάδα θα έχει φανεί πλέον ξεκάθαρα ποια είναι η νέα, μετά το πρόγραμμα, σχέση με τους δανειστές.

F-16

Οσον αφορά τα F-16, εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να κλείσει οριστικά η συμφωνία ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85 μαχητικών, στην τελευταία έκδοσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά έχει γεφυρωθεί, με την πλευρά της Αθήνας να επενδύει ιδιαίτερα στο τελικό στάδιο, όταν δηλαδή θα επιστραφούν κάποια χρήματα ως ενίσχυση και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ προκύπτει, πάντως, πολύ πιο έντονα από την ουσιαστική συμφωνία της Αθήνας να επιτρέψει στους Αμερικανούς να προχωρήσουν σε μεγάλες επεκτάσεις της συμφωνίας της Σούδας.

Φρεγάτες

Παράλληλα, η πιθανή ένταξη φρεγατών τύπου FREMM στο Π.Ν. εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσει στην Ελλάδα ένα άνοιγμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον επόμενο μήνα φθάνουν στην Αθήνα Γάλλοι αξιωματικοί για το επόμενο στάδιο των συζητήσεων, σε πρακτικό, πια, επίπεδο.

Εμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι το γαλλικό ενδιαφέρον για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο –σε συνδυασμό με την απόφαση για πρακτική βοήθεια προς την Ελλάδα σε έναν τομέα ο οποίος χρήζει ενίσχυσης προκειμένου να γεφυρωθεί ένα χάσμα με την Τουρκία που διαρκώς ευρύνεται– δεν συνιστά τυχαία κίνηση, αφενός ως προς τα ενεργειακά συμφέροντα του Παρισιού στην περιοχή, αφετέρου για το συνολικό προφίλ που επιθυμεί να καλλιεργήσει για τη χώρα του εντός της Ε.Ε. ο Εμανουέλ Μακρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή