Τσίπρας «προσγειώνει» ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας «προσγειώνει» ΣΥΡΙΖΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επαναφέρει ομοψυχία στοχοπροσήλωσης στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, ως απάντηση στις όλο και πιο δυνατές φωνές αμφισβήτησης του κυβερνητικού αφηγήματος επιτυχίας, επιδίωξε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του. Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην προοπτική οριστικής εξόδου από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει έτσι να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς στόχους της. Την ίδια στιγμή και προκειμένου να απαντήσει στις φωνές και την κριτική που ασκείται ότι ακριβώς ενόψει ολοκλήρωσης του προγράμματος θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή σε σχέση με άλλα που έχουν ψηφισθεί και πρόκειται η εφαρμογή τους να αρχίσει προσεχώς, ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους να επιδείξουν σοβαρότητα, να συνεχίσουν την προσπάθεια και να αποφύγουν τη χαλάρωση στην τελική ευθεία. Αλλωστε, κατέστησε σαφές ότι η ολοκλήρωση του μνημονίου δεν θα σημαίνει ότι «θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα», αλλά και ότι η εποπτεία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα συνεχισθεί. Οπως είπε, η επιστροφή σε ένα καθεστώς κανονικότητας δεν σημαίνει ότι «δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος».

Πάντως, ο πρωθυπουργός επέμεινε στο αφήγημα της καθαρής εξόδου: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου, ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, δηλαδή η μη καθαρή έξοδος ή η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το», τόνισε. Ομως, έσπευσε να θέσει το πλαίσιο των περιορισμών που η κυβέρνηση έχει μπροστά της. Ετσι, μίλησε μεν για σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι ξαφνικά μεμιάς θα περάσουμε τις πύλες του παραδείσου». Συγκρατημένους τόνους υιοθέτησε και για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που η κυβέρνηση διαμόρφωσε και κατέθεσε προς τους εκπροσώπους των θεσμών, καθώς, όπως δήλωσε, «είναι προφανές ότι το σχέδιο αυτό έχει γραφτεί λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 και πολλές από αυτές που υλοποιήσαμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια». Ουσιαστικά, διαμήνυσε προς όλους εκείνους από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν η ολοκλήρωση του μνημονίου να σηματοδοτήσει την αρχή ξηλώματος των μνημονιακών δεσμεύσεων ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται.

Σε σχέση με το μεσοδιάστημα μέχρι τον Αύγουστο, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έβαλε δύο αστερίσκους. Ο πρώτος αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, για τη συμφωνία ρύθμισης του χρέους και για το μεταμνημονιιακό καθεστώς παρακολούθησης της οικονομίας. Φαίνεται ότι οι παρατηρήσεις που έχουν εκφραστεί από την πλευρά των θεσμών, ότι ίσως η 21η Ιουνίου δεν θα είναι η καταληκτική ημερομηνία, είναι βάσιμες. Ετσι, ο πρωθυπουργός ανέφερε μεν ότι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου αποτελεί ρεαλιστικό ορίζοντα, προσέθεσε όμως στη συνέχεια ότι μπορεί η συζήτηση να επεκταθεί στο επόμενο, στις αρχές Ιουλίου ή το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Ο δεύτερος αστερίσκος αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, η οποία παραμένει ανοικτή. Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε καθησυχαστικός ως προς την επίπτωση που μπορεί αυτό να έχει στη γενικότερη διαπραγμάτευση. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν θεωρούμε ότι πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα είναι και το τέλος του κόσμου» και έσπευσε να αποδεσμεύσει την προοπτική εξόδου από το μνημόνιο από αυτή: «Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του (σ.σ. του ΔΝΤ) ή όχι στο πρόγραμμα».

Φωνές κριτικής από τους βουλευτές

Η διάψευση του κυβερνητικού αφηγήματος επιτυχίας από την υλοποίηση μέτρων που ήδη έχουν ψηφισθεί και θα υλοποιηθούν την περίοδο μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο είναι η μεγαλύτερη αγωνία των κυβερνητικών βουλευτών. Οι φωνές που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως κοινό παρονομαστή αυτό ακριβώς το στοιχείο. Ετσι, από μερίδα βουλευτών ετέθη το ζήτημα των ψηφισμένων ήδη νέων περικοπών στις συντάξεις, με το ερώτημα εάν αυτά τα μέτρα μπορούν να ανακληθούν, δεδομένων των επιδόσεων της οικονομίας και των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκαν χθες από την Eurostat. Στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο και τους σχετικούς με αυτή κυβερνητικούς χειρισμούς επέμεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ν. Φίλης.

Την ίδια στιγμή, στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα το ν/σ για τη ΔΕΗ. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν για το θέμα στην αρμόδια επιτροπή χθες ζήτησαν να συμπεριληφθούν δικλίδες για την προστασία των θέσεων εργασίας στις προς πώληση μονάδες. Μέτωπο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και για το ν/σ του υπουργείου Εργασίας για την αναδοχή. Περίπου δέκα βουλευτές ετοιμάζονται να απευθύνουν επιστολή προς τον κ. Τσίπρα, με την οποία θα εκφράζουν τη διαφωνία τους στην προοπτική να ανοίξει νομοθετικά ο δρόμος για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή