Ν.Δ.: Η φορολόγηση έφερε το μεγάλο πλεόνασμα το ’17

Ν.Δ.: Η φορολόγηση έφερε το μεγάλο πλεόνασμα το ’17

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τακτική αποδόμησης του αφηγήματος της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια –το οποίο πλέον αμφισβητείται δημοσίως και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ– συνεχίζει η Ν.Δ., ενώ σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει για την ώρα είναι ενισχυμένη επιτήρηση χωρίς χρηματοδότηση. Μαζί με τη «σημαία» της καθαρής εξόδου, η Ν.Δ. αποκαθηλώνει και τους πανηγυρισμούς για την «αχρείαστη», όπως λένε στην Πειραιώς, υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, θυμίζοντας ότι είναι προϊόν υπερφορολόγησης.

«Αν είναι καθαρή η έξοδος, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ακυρώνει εδώ και τώρα τις νέες μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου που με δική του υπογραφή θα ισχύσουν το 2019 και το 2020;», ήταν το ερώτημα που έθεσε η Ν.Δ. με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στην K.O. του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στον ΣΕΒ, θυμίζοντας ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προέρχεται από τη συνειδητή και «αιματηρή» φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Αν φορολογήσουν και τον αέρα που αναπνέουμε, τότε με βεβαιότητα θα έχουμε πολύ μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Το ερώτημα είναι πόσο αυτό το πλεόνασμα είναι βιώσιμο; Διότι αν αφαιρείς και το τελευταίο ευρώ από την αγορά, ο ρυθμός ανάπτυξης κρατιέται χαμηλά, το περίφημο ελατήριο δεν εκτινάσσεται και όλες οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη πέφτουν έξω», σημείωσε η κ. Σπυράκη (ΣΚΑΪ), υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς λεφτά θα είμαστε μετά τον Αύγουστο, όχι χωρίς ενισχυμένους όρους». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θύμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται σε «ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, διεύρυνση της εσωτερικής στάσης πληρωμών και εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών».

Σαμαράς για Τσίπρα

«Ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο», ήταν η αντίδραση του Αντ. Σαμαρά στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η Ν.Δ. Φόβο για το χθες, γιατί γίνονται οι συγκρίσεις με το 2014. Ως προς την εμπάθειά του για μένα, με τιμά και τον ευχαριστώ. Και, πάντως, θα τον πάω ώς το τέλος», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση στη Ν.Δ. και στον κ. Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι «εξακολουθούν να καθορίζουν εν πολλοίς την πολιτική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη και να κινούν τα νήματα αυτής της λεγόμενης επιχείρησης παλινόρθωσης, από τότε που είχαμε την επιχείρηση της παρένθεσης».

Στο μέτωπο των εθνικών, η χθεσινή επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη  –συνοδεία του τομεάρχη Αμυνας Β. Κικίλια– στην 114 Πτέρυγα Μάχης και την 331 Μοίρα Παντός Καιρού, όπου υπηρετούσε ο σμηναγός Γ. Μπαλταδώρος, ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού: από την Τανάγρα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ζήτημα των δύο Ελλήνων «δεν πρόκειται να μπει σε καμία λογική ανταλλαγής ή συμψηφισμού», απηύθυνε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και τόνισε ότι η αποτρεπτική δύναμη των Ε.Δ. παραμένει ισχυρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή