Αθήνα και Σκόπια «προσγειώνουν» τον κ. Γ. Χαν

Αθήνα και Σκόπια «προσγειώνουν» τον κ. Γ. Χαν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία ότι είναι πιθανόν να βρεθεί λύση στην ονοματολογική διαφορά Αθήνας και Σκοπίων, ακόμη και εντός δύο εβδομάδων, εξέφρασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, λίγες ώρες πριν από τον σημερινό νέο γύρο συνομιλιών Ελλάδας – ΠΓΔΜ στη Βιέννη. «Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον μία λύση που θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ολοι νομίζω συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα, για την κοινωνία και για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο κ. Χαν λίγες ημέρες έπειτα και από την τελευταία, θετική για την πιθανότητα ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ έκθεση της Κομισιόν. Οι δηλώσεις του κ. Χαν προκάλεσαν την αντίδραση της Αθήνας. Από το ΥΠΕΞ περιγράφονται ως ατυχείς, ενώ ζητείται από τον επίτροπο «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί». Το ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ καταλήγει με την επισήμανση ότι «το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

Πάντως, χθες και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ έδειξε να μη συμμερίζεται την αισιοδοξία Χαν. «Ο επίτροπος Γ. Χαν είναι ένας πολύ καλός φίλος της “Μακεδονίας” και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει (σ.σ.: με το θέμα του ονόματος). Εγώ θα το ήθελα πολύ, όμως πιστεύω ότι δεν είναι δυνατό», δήλωσε ο κ. Ζάεφ. Και προσέθεσε ότι «η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι αυτόματη. Είναι καλό να το λύσουμε σε δύο εβδομάδες, αυτό θα σημαίνει την έναρξη της αυτόματης πρόσκλησης την τρίτη εβδομάδα από σήμερα μέσω της κύρωσης από τα κράτη-μέλη. Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Χαν καταγράφονται λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς. Οι τρεις άνδρες θα συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη, για έναν νέο γύρο συνομιλιών τον οποίο συγκάλεσε ο κ. Νίμιτς για να πιέσει προς την κατεύθυνση της ταχύτερης προώθησης των συζητήσεων για συμφωνία. Ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το επίπεδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ιδιαίτερα μετά τις επανειλημμένες συναντήσεις των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, είναι πιο προωθημένο από ποτέ, κάτι που εκ των πραγμάτων διευκολύνει τις προϋποθέσεις για συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών, ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε πως με βάση την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων είναι αδύνατον για την ΠΓΔΜ να κατορθώσει να πάρει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής του ερχόμενου Ιουλίου. Βέβαια, ο κ. Κοτζιάς δεν απέκλεισε να υπάρξει συμφωνία αργότερα. Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει ως πρόβλημα κυρίως το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα τους σε δημοψήφισμα. Ως εκ τούτου, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία άμεσα, αυτή πρέπει να προωθηθεί με ταχύτατες διαδικασίες σε διάφορα επίπεδα, με κύριο, βεβαίως, αυτό της διοργάνωσης και πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή