Τοποθετήσεις κοινωνικών φορέων στη Βουλή για την αναδοχή

Τοποθετήσεις κοινωνικών φορέων στη Βουλή για την αναδοχή

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επισημάνσεις για την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης διαδικασιών «αποϊδρυματοποίησης» των παιδιών που εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων στερούνται οικιακής στέγης και οικογενειακής φροντίδας, αλλά και σειρά παρατηρήσεων από κοινωνικούς φορείς αναφορικά με προσθήκες και διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοθετήματος, συνεχίστηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την υιοθεσία και την αναδοχή παιδιών.

Οι περισσότεροι φορείς επισήμαναν ότι το περιβάλλον των ιδρυμάτων είναι εξαιρετικά αρνητικό για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως οι σχετικές διατάξεις θα πρέπει να εμπλουτιστούν ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα κατά το στάδιο υλοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε επί παραδείγματι να διαλυθεί η σύγχυση η οποία παρατηρείται μεταξύ των εννοιών της τεκνοθεσίας και της αναδοχής, να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά τα ηλικιακά όρια που προβλέπονται για τους αναδόχους προκειμένου να μην αποκλειστούν από τις διαδικασίες συγγενείς όπως ο παππούς και η γιαγιά των παιδιών, και να θεσμοθετηθεί ουσιαστική παρακολούθηση των υποθέσεων μετά την απόφαση για αναδοχή ενός παιδιού. Παράλληλα, έγιναν προτάσεις για να υπάρξουν πρόνοιες και για τα παιδιά με αναπηρία.

Οσον αφορά το επίμαχο άρθρο 8, που αφορά την δυνατότητα να γίνουν ανάδοχοι γονείς που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και με βάση το οποίο τέτοιο δικαίωμα αποκτούν και ομόφυλα ζευγάρια, οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν θετικά. Πρέπει να προτάσσεται το συμφέρον του παιδιού, δηλαδή να διακρίνεται ο υποψήφιος ανάδοχος από τη φυσική του διαθεσιμότητα, το ειλικρινές ενδιαφέρον του απέναντι στο παιδί, και να μην κρίνεται βάσει του σεξουλαικού του προσανατολισμό, ειπώθηκε μεταξύ άλλων. Το μόνο άγχος είναι να προχωρήσει η αποϊδρυματοποίηση, τονίστηκε. Χίλιες φορές καλύτερα να βρίσκεται στην οικογένεια, και όχι στο δρόμο ή στο ίδρυμα, τονίστηκε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από πλευράς ψυχικής υγείας και κοινωνικής ευεξίας παιδιά που μεγάλωσαν με ομόφυλους γονείς, σημειώθηκε σε άλλη στιγμή.

Ακούστηκαν, ωστόσο, και αντίθετες απόψεις, όπως ότι πρέπει να προστατευθεί το αρχέτυπο πατέρας-μητέρα για την ομαλή ψυχική ανάπτυξη παιδιού.

Θετικά σχόλια, πάντως, ακούστηκαν αναφορικά με την τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου, καθώς με ήπιο και σαφή λόγο αποσαφήνισε τις θέσεις της Εκκλησίας: Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η διαφωνία δεν εντοπίζεται συγκεκριμένα στο ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών. «Η διαφωνία έχει κυρίως να κάνει με σύμφωνο συμβίωση. Δεν έχει εγγυήσεις σταθερότητας όπως ένας γάμος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλο σημείο παραδέχθηκε πως «η ετεροφυλοφιλία δεν είναι τεκμήριο καταλληλότητας γονέα». Για να συμπληρώσει πως «η κοινωνία δεν αντιμετωπίζει το θέμα άνετα. Το πεδίο της παιδικής προστασίας δεν είναι το καλύτερο για να δοκιμαστεί η κοινωνική προοδευτικότητα» είπε.

Τώρα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επόμενη συνεδρίαση, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων την προσεχή Τρίτη, δεδομένων των βαθύτατων διαφωνιών που υπάρχουν εντός ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή