Τίτλοι τέλους στην Προκαταρκτική για τη Novartis

Τίτλοι τέλους στην Προκαταρκτική για τη Novartis

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο προαναγγελθείς επίλογος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη «διερεύνηση» της υπόθεσης Novartis και τη φερόμενη εμπλοκή δέκα πολιτικών προσώπων, κορυφαίων στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων, γράφτηκε χθες το απόγευμα στην αρμόδια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διά χειρός της κυβερνώσας δικομματικής πλειοψηφίας: οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μόνοι τους στην εν λόγω προκαταρκτική, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει προ πολλού αποχωρήσει καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις, ενέκριναν το πόρισμά τους που –όπως εξαρχής διαφαινόταν– καταλήγει στο συμπέρασμα περί αναρμοδιότητας της Βουλής να εμπλακεί σε προανακριτικές διαδικασίες.

Τα επόμενα βήματα

Διαδικαστικά, τα επόμενα βήματα είναι να παραδοθεί το σχετικό υλικό (πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων και κείμενα με τις θέσεις των άλλων κομμάτων, πλην της Ενωσης Κεντρώων που δεν κατέθεσε κείμενο) στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε εντός δεκαπενθημέρου να συγκληθεί και να αποφασίσει επ’ αυτών η Ολομέλεια.

Ως προς αυτό το τελευταίο, «ερωτήματα» εγείρονται αναφορικά με το πώς θα γίνει η νέα ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική γραπτή πρόταση της συγκυβέρνησης για την ανάγκη να διερευνηθεί εάν είναι αρμόδια ή όχι η Βουλή, μετατράπηκε αιφνιδίως σε ερώτημα προσωποποιημένο και με αναφορές σε αδικήματα κατά των δέκα πολιτικών, με αποτέλεσμα να στηθούν δέκα κάλπες και τους ενδιαφερομένους αλλά και την αντιπολίτευση να κάνουν λόγο για μεθόδευση με στόχο την πολιτική σπίλωση των αντιπάλων της συγκυβέρνησης. Τώρα που το πόρισμα κάνει λόγο γενικώς περί αναρμοδιότητας της Βουλής, θα στηθεί μία κάλπη, ή εκ νέου δέκα, όπως στην προηγούμενη ψηφοφορία;

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζαν το «πρόβλημα» όταν τους ετέθη από την «Κ», αλλά απάντηση δεν είχαν και παρέπεμπαν στις υπηρεσίες της Βουλής, τις οποίες και θεωρούν περισσότερο κατάλληλες για τη διαχείριση του ζητήματος που προκύπτει. Με αφορμή το ζήτημα αυτό, εξάλλου, η αντιπολίτευση κάνει εκ νέου λόγο για συνέχιση ενός «φιάσκου».

Κατάθεση Γ. Αμυρά

Χθες, πάντως, κατέθεσε και ο κ. Γιώρος Αμυράς εκ μέρους του Ποταμιού την πορισματική του θέση. Στο σχετικό κείμενο, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Καθίσταται σαφές ότι οι “προανακριτικές” επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου, διαχρονικά και επί των ημερών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκκινούν κυρίως από μικροπολιτικά κίνητρα, υποτάσσονται στη συγκυρία και εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σκοπούς. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η εξαίρεση υπουργού της κυβέρνησης από την προκαταρκτική εξέταση, όταν μάλιστα το όνομά του περιέχεται στη διαβιβασθείσα δικογραφία; Το Ποτάμι, από την πρώτη στιγμή, είχε προβλέψει το προδιαγεγραμμένο και αναμενόμενο αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε ότι πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν ήταν η αναζήτηση της αλήθειας, αλλά η αποκόμιση βραχυπρόθεσμου κομματικού οφέλους. Μια προανακριτική που φτιάχτηκε, δηλαδή, όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά για να δημιουργήσει εντυπώσεις και τελικά να συσκοτίσει αντί να φωτίσει τα γεγονότα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή