Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν με δεσμεύει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν με δεσμεύει το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δικό του σχέδιο για την ουσιαστική –και όχι στα χαρτιά– έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επάνοδό της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, κάτι, που, όπως επανέλαβε, μόνο μία κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να διασφαλίσει, εστιάστηκε το χθεσινό 40λεπτο τετ α τετ του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Καβούρι. Γι’ αυτό και η υπογράμμιση συνοδεύτηκε από το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έλειψαν οι αναφορές στο χρέος, αλλά και στις ευρωεκλογές του 2019, καθώς δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο πρόεδρος της Κομισιόν ανήκουν στην ίδια πολιτική ομάδα (ΕΛΚ).

Πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για θερμό κλίμα στο τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρόεδρο της Κομισιόν, όπου, σύμφωνα με έτερη πηγή, έγινε «ανοικτή συζήτηση». Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στο δικό του κυβερνητικό σχέδιο για την επoμένη της λήξης του προγράμματος και επανέλαβε την άποψή του για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας», το οποίο δηλώνει αποφασισμένος να προωθήσει. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στον πρόεδρο της Κομισιόν ότι δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ν.Δ. έχει επεξεργαστεί τη δική της αναπτυξιακή πρόταση που στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και μέσω της μείωσης της φορολογίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ότι το κόμμα του «είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα με τις αλλαγές που γίνονται στην Ε.Ε».

Δημόσιο χρέος

Συζήτηση έγινε και για τη διευθέτηση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Κομισιόν να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους, χωρίς προϋποθέσεις, καθώς πρόκειται για μια υπόσχεση των πιστωτών που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2012, απόφαση, μάλιστα, η οποία είχε ληφθεί την εποχή που ο κ. Γιούνκερ ήταν επικεφαλής του Eurogroup. Συζήτηση έγινε, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, και για τις ευρωεκλογές του 2019 (26 Μαΐου). Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο κ. Γιούνκερ υπήρξε υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν του ΕΛΚ το 2014, όταν το ΕΛΚ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη. Στην έδρα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο προγραμματισμός και οι συσκέψεις για τον επόμενο υποψήφιο του ΕΛΚ, καθώς και για την καμπάνια ενόψει των ευρωεκλογών, έχουν αρχίσει και η Ν.Δ. έχει ενεργό ρόλο σε αυτές (συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Θ. Μπακόλας). Το ΕΛΚ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους. Ο επικεφαλής, μάλιστα, της καμπάνιας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 29 και 30 Μαΐου και θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή