Χαμηλό βαρομετρικό στην κυβέρνηση

Χαμηλό βαρομετρικό στην κυβέρνηση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα ισχύσει για τη χώρα πυροδοτεί σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στο αφήγημα της καθαρής εξόδου και προς τούτο επικαλείται και τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στους Financial Times, που έδειξαν στην κατεύθυνση μιας ενισχυμένης εποπτείας, προκάλεσαν εκνευρισμό και ενόχληση στην κυβέρνηση, καθώς συνέπεσαν με την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, για την οποία η κυβέρνηση προσδοκούσε να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα με σαφή μηνύματα που θα συνηγορούσαν στο αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Ο εκνευρισμός της κυβερνητικής ηγεσίας επεκτάθηκε χθες και στα μέσα ενημέρωσης, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν απέδωσαν ως έπρεπε την επίσκεψη Γιούνκερ και επέλεξαν να αναδείξουν τα μηνύματα εκείνα –εντός και εκτός της κυβέρνησης– που προειδοποιούν για μια απαιτητική μεταμνημονιακή πορεία. Φαίνεται, πάντως, ότι οι δηλώσεις Τσακαλώτου και η κριτική που του ασκήθηκε μέσω της ΕΡΤ προκάλεσαν ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών και αμοιβαία ενόχληση. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι δεν εκπορεύθηκε από το Μαξίμου ο σχολιασμός των όσων είπε ο κ. Τσακαλώτος. Είναι δεδομένο ότι, ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, τα δύο μέρη επέλεξαν να χαμηλώσουν τους τόνους.

Κάλυψη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να παράσχει κάλυψη στον κ. Τσακαλώτο και να υποβαθμίσει το θέμα. Οπως είπε (Ρ/Σ Στο κόκκινο) «δεν υπάρχει καμία διαφορετική οπτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης». Οπως και στην περίπτωση των αντικρουόμενων δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για την υπόθεση με τις γαλλικές φρεγάτες, ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τον όλο θόρυβο σε «μάλλον άστοχες», όπως τις χαρακτήρισε, αναλύσεις που έγιναν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε αναφέροντας ότι «ο κ. Τσακαλώτος στους FT δεν μίλησε για μη καθαρή έξοδο. Είναι άστοχα και αναντίστοιχα με δηλώσεις του (τα σχετικά σχόλια). Είπε ότι μετά το πρόγραμμα –αυτό που έχουμε πει αρκετές φορές– θα υπάρχει μια εποπτεία από τη μεριά των θεσμών. Οπως και στις υπόλοιπες χώρες υπάρχουν αποστολές των θεσμών που καταθέσουν ένα report κάθε 6 μήνες, το οποίο περιγράφει την πορεία». Χωρίς να αρνηθεί το ενδεχόμενο ενισχυμένης εποπτείας στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε πως «αυτό δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος. Δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης. Η χώρα είναι στις αγορές».

Το Μαξίμου απάντησε σε υψηλούς τόνους και στην επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του πρωθυπουργού, αναφορικά με το αφήγημα της καθαρής εξόδου. «ο κ. Μητσοτάκης είτε είναι αδιόρθωτος ψεύτης είτε πολύ απελπισμένος ή και τα δύο.

Την ίδια ημέρα που ο πρόεδρος της Κομισιόν επιβεβαίωνε πως η Ελλάδα βγαίνει με την πιο καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ο ίδιος σε ομιλία του το βράδυ ισχυριζόταν πως “το τελευταίο μεγάλο ψέμα του πρωθυπουργού είναι η δήθεν καθαρή έξοδος”», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή