Σε περιδίνηση η κυβέρνηση λόγω ενισχυμένης εποπτείας

Σε περιδίνηση η κυβέρνηση λόγω ενισχυμένης εποπτείας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριά σύννεφα έχουν σωρευθεί πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου –μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, στα εθνικά θέματα, αλλά και τις συνεχείς σοβαρές αστοχίες σε «διαχειριστικές» υποθέσεις, με τελευταίο παράδειγμα τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό–, με αποτέλεσμα να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο σενάρια για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών ακόμη και πριν από το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, όσο και εάν αυτό θα ηχούσε παράδοξο πριν από την πολιτική ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, ευρισκόμενη σε περιδίνηση, εμφανίζεται να επενδύει για την ανάταξη του πολιτικού κλίματος πρωτίστως… στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και δευτερευόντως στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στην πρώτη, για μια ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους που θα αντισταθμίσει την αυστηρότατη μεταμνημονιακή εποπτεία που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Και στον δεύτερο, για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, που θα ενισχύσει σε πολλαπλά επίπεδα τη διαπραγματευτική θέση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, αλλά και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες και παρά την περί του αντιθέτου ρητορική των τελευταίων μηνών, το επιθυμητό σενάριο για την κυβέρνηση είναι το ΔΝΤ να παραμείνει «συμβολικά» στο πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να γίνει εάν ο ESM εξαγοράσει το χρέος του Ταμείου, όχι στο σύνολό του, αλλά αφήνοντας ένα μικρό υπόλοιπο 1-2 δισ. Ετσι, το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει τυπικά στο πρόγραμμα, ωστόσο, καθώς η έκθεσή του έναντι της προόδου της χώρας και της οικονομίας θα είναι πολύ μικρή, δεν θα διεκδικήσει ουσιαστικό και παρεμβατικό λόγο στις μεταμνημονιακές επισκέψεις και αξιολογήσεις.

Η έστω και συμβολική παρουσία του Ταμείου θα μειώσει την προς την κυβέρνηση πολιτική πίεση της Γερμανίας, που θα είναι πιο χαλαρή στις απαιτήσεις της, ενώ, ταυτόχρονα, η Αθήνα εκτιμά ότι δεν θα υπάρχουν οι απαιτήσεις που μέχρι τώρα προέρχονταν από το ΔΝΤ και αφορούσαν σε πρόσθετα μέτρα, εξαιτίας των διαφορετικών εκτιμήσεων και προβολών σε σχέση με τις επιδόσεις της οικονομίας.

Τέλος, η παραμονή του Ταμείου θα οδηγήσει σε γενναιότερες ρυθμίσεις ελάφρυνσης του χρέους, που θα αποτελέσουν επικοινωνιακό «αντιστάθμισμα» για την ισχυρή εποπτεία στα ελληνικά πράγματα την οποία εμφανίζεται αποφασισμένο να επιβάλει το Βερολίνο, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών του δεν βρίσκεται πλέον ο κ. Β. Σόιμπλε αλλά ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς.

Αντιστοίχως, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί διακαώς μια θετική διέξοδο στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό. Κυβερνητικά στελέχη μέχρι πρόσφατα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αναγνώριζαν πως οι συνομιλίες επί της ουσίας καρκινοβατούσαν. Ομως, πλέον, επενδύουν στο γεγονός ότι ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει αρχίσει να τοποθετεί με ένταση στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης και την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Οπως αφήνουν να εννοηθεί πηγές με γνώση των συνομιλιών, θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία» σε ορισμένες πτυχές της εσωτερικής λειτουργίας της γειτονικής χώρας, αρκεί η κοινά αποδεκτή ονομασία να αποτελούσε μέρος του καταστατικού της χάρτη.

Πολιτικά οφέλη

Οπως προαναφέρθηκε, η επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ εκτιμάται πως θα αποφέρει πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, όχι μόνον επειδή θα εμφανιστεί ικανή να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και γιατί θα «πιέσει» πολιτικά τόσο τη Ν.Δ. όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Είναι, όμως, σαφές ότι τα πολιτικά χαρτιά στα οποία επενδύει ο κ. Τσίπρας για την αντιστροφή του κλίματος κάθε άλλο παρά δεδομένα μπορούν να θεωρηθούν. Αντιθέτως, ειδικά σε σχέση με το κεντρικό πολιτικό αφήγημα του πρωθυπουργού περί καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, η εικόνα είναι πλήρως αντίστροφη: όπως αναγνώρισε ο κ. Τσακαλώτος, η εποπτεία στην ελληνική οικονομία θα είναι εντελώς διαφορετική σε συχνότητα και περιεχόμενο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Επίσης, ο πρωθυπουργός από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα έχει να αντιμετωπίσει το πικρό ποτήρι της περικοπής των συντάξεων, ακόμη και εάν αποκρουστεί τυχόν παράλληλη μείωση και του αφορολογήτου. Τέλος, η εικόνα στα εθνικά θέματα παραμένει τουλάχιστον «θολή», ενώ η κυβέρνηση εμφανίζει σε διαχειριστικό επίπεδο –κυρίως στα θέματα της καθημερινότητας– μεγάλη κόπωση. Υπ’ αυτήν την έννοια, το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να οδηγηθεί στην απόφαση για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο παραμένει ορατό, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου ομνύει στην ολοκλήρωση της τετραετίας και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ως επικρατέστερο το σενάριο για διπλές κάλπες –εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές– τον Μάιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή