Ν.Δ.: Στρατηγική με κωδικό «επίθεση»

Ν.Δ.: Στρατηγική με κωδικό «επίθεση»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Απρίλιο του 2016, ως νεοεκλεγείς ακόμη πρόεδρος στην ηγεσία της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαβεί τον Ρουβίκωνα και είχε ζητήσει από το βήμα της Βουλής την παραίτηση του κ. Τσίπρα και την «τάχιστη» προσφυγή σε εκλογές. Την περασμένη Παρασκευή, ενώπιον των γαλάζιων τομεαρχών, επανέφερε το αίτημα. Αυτή τη φορά ως ανοικτή πρόκληση προς τον πρωθυπουργό: αν πράγματι πιστεύει στο success story της καθαρής εξόδου, γιατί να μην το θέσει στην κρίση του λαού;

«Αν θεωρούν ότι μνημόνια τέλος, ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν αν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας την επαληθεύσουν στις κάλπες. Αν σέβονται, όπως λένε, τον λαό, ας τον εμπιστευτούν. Κι αν δεν φοβούνται τη Ν.Δ., ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ρίχνοντας το γάντι στον πρωθυπουργό να στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο, για να αποφασίσουν οι πολίτες αν πράγματι η χώρα κλείνει έναν κύκλο με επιτυχία. Θα εισακουστεί η πρόσκληση-πρόκληση του κ. Μητσοτάκη; Οσο η πίεση προς την κυβέρνηση θα αυξάνεται, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ενός εκλογικού αιφνιδιασμού.

Κυρίαρχη εκτίμηση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς είναι ότι η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ότι η κυβέρνηση πιέζεται πλέον σοβαρά σε όλα τα επίπεδα. Η επιθετική στρατηγική του κ. Μητσοτάκη έχει στόχο να πιέσει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση που φυλλορροεί σε όλα τα επίπεδα, από την οικονομία και τα εθνικά, μέχρι τις διαφορετικές απόψεις που καταγράφονται πλέον καθημερινά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ποιος φοβάται

Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας φοβάται τις εκλογές. Στόχος της πρόκλησης που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης, είναι να τον φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Σε κάθε περίπτωση, στη Ν.Δ. δεν θεωρούν ότι μια τέτοια επιθετική στρατηγική έχει απώλειες. Αντιθέτως. Αν πράγματι στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, η εντύπωση που θα κυριαρχήσει θα είναι ότι αυτές στήθηκαν υπό την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο κ. Τσίπρας «σύρθηκε σε εκλογές», όπως έλεγαν στην Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς θέλει να καταδείξει ότι δεν φοβάται τις εκλογές. Και, σε κάθε περίπτωση, ας κρίνουν οι πολίτες, λένε στη Ν.Δ., αν ο πρωθυπουργός είναι ο «λυτρωτής» που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, όπως αρέσκεται να εμφανίζεται, ή αν κατέστρεψε την οικονομία την ώρα που καθίσταται σαφές ότι η χώρα μπαίνει σε μια επόμενη μέρα με ενισχυμένη εποπτεία (χωρίς χρηματοδότηση), λένε στη Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, θέτοντας και πάλι κόμμα και στελέχη σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κρατά «ζεστές» τις κομματικές μηχανές σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού. «Δεν αποκλείω τίποτα. Ακόμη και να αφήσουν πίσω τους καμένη γη», φέρεται να σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών, όπου έγινε συζήτηση ακόμη και για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ρευστότητας για να προχωρήσει σε παροχές (ακόμη και για να υποστηρίξει ότι δεν θα προχωρήσει σε περικοπή των συντάξεων, μέτρο που έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019, παρότι μια τέτοια πιθανότητα θα επέσυρε την μήνιν των Ευρωπαίων).

Υπό αυτό το πρίσμα, οι παρεμβάσεις του αμέσως επόμενου διαστήματος μόνο τυχαίες δεν είναι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιμένει ότι το μήνυμα της Ν.Δ. πρέπει να γίνει κτήμα του μέσου πολίτη με απλό και εύληπτο τρόπο. Πολλώ δε μάλλον η προμετωπίδα που είναι η επιμονή στη μείωση των φόρων, αλλά και ότι η Ν.Δ. είναι «η μόνη δύναμη που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία».

Ειδικά ακροατήρια

Ο κ. Μητσοτάκης προχωρά και σε επιθετική στρατηγική προσέγγισης ειδικών ακροατηρίων με στοχευμένες παρεμβάσεις και ομιλίες. Μια πρόγευση δόθηκε ήδη από τη μεγάλη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στο Περιστέρι με εργαζόμενους σε λαϊκές αγορές. Πιο ευκρινής θα είναι η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Ινστιτούτο δεν έχει συνηθίσει στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων –ανάμεσα στους ομιλητές και ο πρώην επικεφαλής του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος είχε μιλήσει και σε προσυνέδριο της Ν.Δ.– στην οποία θα μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και η στόχευση είναι σαφής. Θα είναι ευκαιρία να απευθυνθεί σε ειδικό ακροατήριο και να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της φτώχειας όπως και για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση της ερχόμενης εβδομάδας, είναι η μεγάλη συνάντηση που οργανώνει η Πειραιώς με δημοσίους υπαλλήλους. Ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τη δική του αντίληψη για το Δημόσιο και για την καλύτερη οργάνωση λειτουργίας του κράτους με βάση την αξιοκρατία και την αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι έχει επανειλημμένως μιλήσει θερμά για τους δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και για την αξιολόγηση ως εργαλείο για να ενθαρρύνονται και να ανταμείβονται οι συνεπείς.

Το δίλημμα των εκλογών

Ξεκάθαρα έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και το δίλημμα των εκλογών, περιγράφοντας δύο δρόμους: της «προοδευτικής πορείας ή της τυφλής οπισθοδρόμησης, της υπευθυνότητας, του ρεαλισμού, της σοβαρότητας, της ασφάλειας, ή του αμοραλιστικού τυχοδιωκτισμού, του ερασιτεχνισμού, και της ανικανότητας. Της αλήθειας και της πράξης ή της δημαγωγίας και της απραξίας». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέτει ξεκάθαρα το διακύβευμα της κάλπης σε μια συγκυρία που τα «καταστροφικά» αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής εκτιμάται από την Πειραιώς ότι έχουν γίνει πλέον συνείδηση στην πλειονότητα των πολιτών. Συνείδηση θέλει να κάνει ο ίδιος το πρόγραμμά του, φωτογραφίζοντας τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή