Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του State Department λύνουν το μυστήριο με τους Ελληνες δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του State Department λύνουν το μυστήριο με τους Ελληνες δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση κατά του Νίκου Παππά για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων από το State Department που αφορούν την υπόθεση παρακολούθησης μελών της ελληνικής αποστολής, υπό τον πρώην υπουργό Επικρατείας, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του State Department που επικαλείται ο «Εθνικός Κήρυκας», οι δημοσιογράφοι Θάνος Δημάδης και Δημήτρης Σουλτογιάννης ουδέποτε συνελήφθησαν για πλαστογραφία, ούτε δήλωσαν ψευδή ταυτότητα στις αμερικανικές Αρχές. Αναφέρεται ακόμη στο δημοσίευμα πως οι δύο δημοσιογράφοι δεν ήταν μεταμφιεσμένοι όταν τους ζητήθηκε η εξακρίβωση των στοιχείων τους, ενώ ποτέ δεν αντιμετώπισαν τον κίνδυνο διώξεων από τις αμερικανικές αστυνομικές αρχές, ούτε την απειλή φυλάκισης ή απέλασης τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στοιχεία που φέρνει στο φως το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο θεωρήθηκαν ύποπτοι επειδή περνούσαν την ώρα τους «χασομερώντας» στο καφέ του ξενοδοχείου.

Κατά τον έλεγχο των στοιχείων τους σύμφωνα με το δημοσίευμα «και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι είναι εργαζόμενοι σε ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια με αντικείμενο να κάνουν ρεπορτάζ για τους Ελληνες Υπουργούς στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές…».

Όπως αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα «καταγράφεται ότι η ίδια η ελληνική αποστολή παραδέχτηκε ότι “γνωρίζει τον κ. Δημάδη ως πολύ γνωστό δημοσιογράφο στην Ελλάδα” («…Οι Ειδικοί Εκπρόσωποι της Διπλωματικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (DS) συναντήθηκαν με τον … από την ελληνική αποστολή, ο οποίος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τον κ. Δημάδη ως έναν πολύ γνωστό δημοσιογράφο από την Ελλάδα αλλά ότι το κανάλι στο οποίο εργάζεται είναι αντίστοιχο με το παπαράτσι στυλ του αμερικανικού δικτύου ΤΜΖ…»).

Ακόμα γίνεται γνωστό ότι στην κάμερα του Θάνου Δημάδη βρέθηκε φωτογραφικό υλικό με επίσημα μέλη της ελληνικής αποστολής να κάνουν ψώνια στο Μανχάταν. Επισημάνεται τέλος ότι ουδέποτε συνελήφθησαν. «Σας παραπέμπουμε στην Αστυνομία της Νέας Υόρκης να επιβεβαιώσετε ότι τα δύο άτομα δεν συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης ή οποιαδήποτε άλλη Αρχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του «ΑΠΕ-ΜΠΕ» στις 18 Σεπτεμβρίου 2016, το οποίο είχε συνοδευτεί από επιβεβαιωτική δήλωση «αποδοκιμασίας» του τότε υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, αμφότεροι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) για πλαστογραφία και ψευδή δήλωση ταυτότητας προς τις αμερικανικές αρχές, πως αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι και πως επρόκειτο να βρεθούν αντιμέτωποι με την άσκηση δίωξης από τις αμερικανικές Αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι, η διοίκηση του ΑΠΕ ως πηγή για το τηλεγράφημα που αποκάλυψε την προσπάθεια των δύο δημοσιογράφων, να παρακολουθήσουν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά είχε επικαλεστεί την αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή