Μητσοτάκης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες

Μητσοτάκης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βασικά σημεία του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» 

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος  εμ αυξημένα  κονδύλια , ελαστικότερα κριτήρια επιδόματος ανεργίας

• Η "σχετική  φτώχεια" θα βρει απάντηση μόνο αν η ανάπτυξη τραβήξει όσο γίνεται περισσότερους πολίτες πάνω από το ετήσιο όριο της φτώχειας που είναι σήμερα τα 4.500 ευρώ. Έτσι, το κατώφλι της φτώχειας σταδιακά θα ανέβει για να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα. Και αν οι εκλογές γίνουν φέτος, η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο που μπορεί να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την περίοδο 2019-2021. Αυτό μεταφράζεται σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας κατά 7 μονάδες σε σχέση με το 2017.

•Η ανάσχεση της "σχετικής φτώχειας" μπορεί να γίνει μόνον με ανάπτυξη και νέες δουλειές. Κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας, ακόμα και το πιο προηγμένο, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια όσο η οικονομία υπολειτουργεί.

•Το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι πολύ καλά μελετημένο και κοστολογημένο. Και έχει διαμορφωθεί για όλους τους Έλληνες. Κανείς δεν θα μείνει πίσω.

•Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, θα καθιερωθεί  από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για 800.000 συμπολίτες μας με κόστος 1 δισ. ετησίως αντί των 760 εκατομμυρίων σήμερα. Στόχος μας είναι το 0,5% του ΑΕΠ να διατίθεται για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

•Το ΕΕΕ θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, μέτρο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία. Εκεί, κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν ανθρώπους που είχαν βρεθεί στο περιθώριο, και παρόλα αυτά δημιούργησαν πολύ γρήγορα οικογενειακές ή προσωπικές, μικρές επιχειρήσεις.

•Τα κριτήρια για την απονομή επιδόματος ανεργίας θα γίνουν ελαστικότερα, ώστε να μεγαλώσει ο αριθμός των δικαιούχων. Με βάση τα στοιχεία του 2017 μόλις 12 στους 100 ανέργους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Εμείς έχουμε προβλέψει 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ετήσια βάση για να καλύψουμε αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

•Κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1,000 ευρώ για κάθε παιδί.

•Συνολικό σχέδιο χρειάζεται και για το πρόβλημα που υπάρχει με τους ανθρώπους με αναπηρία, οι οποίοι σήμερα συχνά αποκλείονται από τις προκηρύξεις για προσλήψεις στο Δημόσιο με πλήρη καταστρατήγηση του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου.

«Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη.  Ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια.  Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητα αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή