«Θερμή» υποδοχή στη Λέσβο για τον πρωθυπουργό

«Θερμή» υποδοχή στη Λέσβο για τον πρωθυπουργό

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το θέμα είναι να συντονιστούμε και να συνεννοηθούμε, όχι κατ’ ανάγκην επειδή συμφωνούμε». Στη δήλωση αυτή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, από τη Λέσβο χθες, στο πλαίσιο των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αποτυπώνεται η αγωνία της κυβέρνησης για την εκτόνωση των εντάσεων που πυκνώνουν, εξαιτίας της αυξημένης πίεσης από τις μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές. Στη Λέσβο πρόκειται να μεταβεί σήμερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα μιλήσει για την αναπτυξιακή στρατηγική που η κυβέρνηση προωθεί για την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Το κλίμα προδιαγράφεται «θερμό», καθώς έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στη Μυτιλήνη, όπου και θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τοπικών φορέων και παραγωγικών τάξεων, με κεντρικά αιτήματα τη διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις αυξημένες προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας που έχουν προβλεφθεί, είναι ότι ενώ η ομιλία του κ. Τσίπρα έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 μ.μ. σήμερα, η περιοχή γύρω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου θα αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τουλάχιστον τρεις ώρες νωρίτερα.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας χθες (ρ/σ Θέμα) για τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί, δήλωσε ότι «αδικούν τον εαυτό τους εκείνοι που αντιδρούν», προσθέτοντας ότι «έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για την ανάπτυξη της Λέσβου». Αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας και τη μετακίνηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, ο κ. Ρήγας έκανε λόγο για μέτρα ανάλογα εκείνων που είχαν ισχύσει και σε προηγούμενα συνέδρια που έγιναν παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης.

Υποβάθμιση αντιδράσεων

Από την κυβέρνηση φρόντισαν όλες τις προηγούμενες ημέρες να υποβαθμίσουν το θέμα των αντιδράσεων. Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωση του Μαξίμου, απάντηση σε ανακοίνωση της Ν.Δ., που έκανε αναφορά στην αυξημένη αστυνομική παρουσία στο νησί, η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδεται σε «ένταση εξαιτίας μιας μειοψηφίας ακροδεξιών στοιχείων».

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στην ομιλία του σήμερα να αναφερθεί στο βάρος που σήκωσαν τα ακριτικά νησιά εξαιτίας της αύξησης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και να μιλήσει για μία σειρά από προτεραιότητες που η κυβέρνηση θέτει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει στη λήψη μέτρων προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί προηγουμένως τη Λήμνο, όπου θα έχει στη Μύρινα συνάντηση με εκπροσώπους των τοπικών αρχών ενώ, ακολούθως, θα επισκεφθεί την 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Βίτσας, πάντως, μιλώντας χθες στη Λέσβο υιοθέτησε δραματικούς τόνους όσον αφορά τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση. Οπως είπε, «η Ελλάδα γίνεται αποθήκη ψυχών και όχι μόνο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου», αναφερόμενος στο αποτέλεσμα που έχουν οι αυξημένες αφίξεις σε συνδυασμό με την άρνηση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αποδεχθούν την κατανομή των αιτούντων άσυλο. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έθεσε ένα χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 για την αποσυμπίεση των νησιών με την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα όσων το δικαιούνται, υπό την προϋπόθεση, όπως ανέφερε, να υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας, την αύξηση των οικειοθελών επιστροφών και, τέλος, την πλήρη ενεργοποίηση επανενώσεων και μετεγκαταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή