Κλιμακώνει την αντιπολίτευση η Γεννηματά μετά το αίτημα για εκλογές

Κλιμακώνει την αντιπολίτευση η Γεννηματά μετά το αίτημα για εκλογές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία πολιτική πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε αιφνιδιαστική, η Φώφη Γεννηματά απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, με την οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πριν από τη σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές, ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός λαός «τους όρους και τις εγγυήσεις για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση και να επιλέξει σε ποιους θα εμπιστευθεί να οδηγήσουν αυτή την πορεία».

Η κίνηση, παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν την προϊδέαζε, έρχεται σε συνέχεια μιας στρατηγικής του Κινήματος Αλλαγής μετά το ιδρυτικό του συνέδριο που προέβλεπε «εκλογική ετοιμότητα», δημιουργία κομματικού μηχανισμού, αλλά και περιοδείες ανά την Ελλάδα υπό την κ. Γεννηματά. Στην επιστολή της η πρόεδρος του κόμματος δικαιολογεί την άποψή της λέγοντας πως «η χώρα και ο λαός μας δεν επιτρέπεται να βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα», εξ ου και το αίτημα για εκλογές «άμεσα».

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κινούμενη θεσμικά, ζήτησε γι’ αυτό τον λόγο την πραγματοποίηση «προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή μεταξύ αρχηγών», με θέμα την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για το περιεχόμενο των συζητήσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με εταίρους και δανειστές. Είναι προφανές πως το Κίνημα Αλλαγής με την εν λόγω πρωτοβουλία όχι μόνο ανεβάζει νομοτελειακά τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση αλλά κλιμακώνει τη στρατηγική του, καθώς το αίτημα για εκλογές αναπόφευκτα θα δίνει από τούδε και στο εξής μεγαλύτερη ένταση στην αντιπολιτευτική ρητορική.

Από την επιστολή της Φώφης Γεννηματά δεν έλειψαν πάντως οι αιχμές και για τη Ν.Δ., βάζοντας στο «μικροσκόπιο» τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το αίτημα για εκλογές. «Ενώ ζητεί εδώ και 2 χρόνια συνεχώς εκλογές, τώρα παρακολουθεί αμήχανα την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την προοπτική της χώρας και δίνει ραντεβού το… φθινόπωρο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με δεδομένο πως το αίτημα για εκλογές είναι κεντρικής πολιτικής φύσεως, έχει ενδιαφέρον η θέση των εσωκομματικών εταίρων του Κινήματος Αλλαγής και δη του Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος –πριν όχι πολύ καιρό– είχε δηλώσει στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως οι εκλογές πρέπει να γίνονται στην ώρα τους. «Αυτό που προέχει είναι να βγει η χώρα όρθια στις αγορές και να μην καταρρεύσει επιχειρηματικά», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το θέμα των εκλογών «θα το δούμε από το 2019, ώστε να σταθεροποιηθεί η χώρα σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον για να μπορέσουν και οι άνθρωποι να δουλέψουν». Χθες, επισήμως σχόλιο δεν υπήρξε, ωστόσο πηγές της Σεβαστουπόλεως σημείωναν πως «είναι πάγια θέση του Ποταμιού πως πρέπει να εξαντλούνται οι τετραετίες από τις κυβερνήσεις», συμπληρώνοντας ωστόσο πως «οι εκλογές πρέπει να γίνονται με στόχο την πολιτική αλλαγή και όχι απλά για αυξομείωση των ποσοστών των κομμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή