Μητσοτάκης: Πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος

Μητσοτάκης: Πιο αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» σε ανάκαμψη χωρίς δουλειές, ούτε σε πολίτες-πελάτες που είναι εξαρτημένοι από την κρατική ελεημοσύνη, «ναι» στις ευκαιρίες και στην οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, είπε χθες το βράδυ στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το σχέδιο της Ν.Δ. για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε και σε συγκεκριμένες εξαγγελίες που αφορούν την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 800.000 πολίτες (στόχος να διατίθεται γι’ αυτόν τον σκοπό το 0,5% του ΑΕΠ) και την αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας, δεσμευόμενος ότι όλα είναι κοστολογημένα.

«Ολοι γινόμαστε μάρτυρες μιας εικόνας ντροπιαστικής για μία ευρωπαϊκή χώρα, συμπολίτες μας να ψάχνουν για τρόφιμα στους πάγκους των λαϊκών, όταν αυτές τελειώνουν ή ακόμα σε κάδους σκουπιδιών. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν έχει εκλείψει παρά μόνο στην εικονική πραγματικότητα του κ. Φλαμπουράρη και μιας κυβέρνησης που δεν τολμά σήμερα να βγει από τα γραφεία της, που ζει πίσω από τις κλειστές πόρτες της εξουσίας, όπως γίνεται με κάθε καθεστώς, και αναπαράγει τα ψεύδη και τις αυταπάτες της στα ΜΜΕ που ελέγχει», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του, όπου έκανε αναφορά και στις 17 διμοιρίες των ΜΑΤ που θα συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στη σημερινή «περιφερειακή φιέστα», όπως τη χαρακτήρισε, στη Μυτιλήνη, προκειμένου να καταδείξει την αναντιστοιχία κυβερνητικών λόγων και έργων.

Και, κυρίως, προκειμένου απευθυνόμενος σε ακόμη μια δεξαμενή ψηφοφόρων που επιδιώκει να προσεγγίσει η Ν.Δ., αυτή των ασθενέστερων ομάδων, να περιγράψει με ακόμα μεγαλύτερη ευκρίνεια αυτό που έχει πει και στο παρελθόν: ότι η Αριστερά δεν έχει το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Η ανάσχεση της φτώχειας μπορεί να γίνει μόνο με ανάπτυξη και «νέες δουλειές», επανέλαβε, θυμίζοντας ότι κανένα σύστημα κοινωνικής προστασίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φτώχεια «όσο η οικονομία υπολειτουργεί και όταν οι θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται είναι επισφαλείς ή αντιστοιχούν σε μισθούς που δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε το δικό του «πιστεύω» στο κοινωνικό κράτος, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθούν οι πόροι για να ξαναχτιστεί «πιο λιτό και αποτελεσματικό». «Είμαι φιλελεύθερος, αλλά πιστεύω στο κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα οφείλουμε επιτέλους να γκρεμίσουμε το κομματικό κράτος για να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος», τόνισε σε μια αποστροφή του λόγου του. Εξειδίκευσε δε το σχέδιο που είχε παρουσιάσει και στο σχετικό προσυνέδριο της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με κόστος 1 δισ. ετησίως (αντί των 760 εκατ. ευρώ σήμερα) και την ελαστικοποίηση των κριτηρίων για την απονομή του επιδόματος ανεργίας, ώστε να διευρυνθούν οι δικαιούχοι, ενώ μίλησε για σύνδεση του επιδόματος με την επιθυμία του ανέργου για εργασία. «Εμείς δεν θέλουμε πολίτες-πελάτες εξαρτημένους από την κρατική ελεημοσύνη, ούτε πολίτες παγιδευμένους στη φτώχεια», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Τα επιδόματα, υπό προϋποθέσεις, είναι απαραίτητα, αλλά πιο σημαντικό είναι να προσφέρουμε στους πολίτες ευκαιρίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή