Μέτωπο των «απέναντι» η ερμηνεία του κ. Τσίπρα για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Λέσβο

Μέτωπο των «απέναντι» η ερμηνεία του κ. Τσίπρα για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Λέσβο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα απροσδιόριστο μέτωπο των «απέναντι» στην κυβέρνηση απέδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη Λέσβο χθες. Κλείνοντας τις εργασίες του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Βορείου Αιγαίου και ενώ οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας βρίσκονταν σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «κάποιους», οι οποίοι, όπως είπε, «εδώ και αρκετές ημέρες επεδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επεδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας». Και πρόσθεσε ότι απέναντι σε όλα αυτά «δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε». Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας επέλεξε τη Λήμνο για άμεση επικοινωνία με τους ντόπιους και στη Λέσβο περιορίστηκε στην παρουσία και ομιλία του στο συνέδριο.

Και ενώ η βασική επισήμανση των διαμαρτυρομένων χθες ήταν ότι έχουν βαρεθεί να συνομιλούν και να ακούν υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός επέκρινε την απουσία τους από το συνέδριο, καθώς, όπως ανέφερε, «αν ήταν εδώ, θα τους ακούγαμε με προσοχή να διατυπώνουν τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να προτείνουν και λύσεις» και διαπίστωσε ότι «όσοι διάλεξαν την αποχή λύσεις δεν έχουν να προτείνουν. Και γι’ αυτό ίσως διάλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής». Τους επέκρινε, επίσης, ότι επέλεξαν «τον δρόμο της έντασης σε ένα περιβάλλον όμως ήδη επιβαρυμένο από τα τρία χρόνια που διαρκεί η διεθνής προσφυγική κρίση», ενώ ακριβώς για τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα από την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών διαμαρτύρονταν οι συγκεντρωμένοι.

Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την παρουσία του στη Μυτιλήνη για να τοποθετηθεί και επί της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δεν ταιριάζει με τις επιθυμίες της». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «όσες δυνάμεις και αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει, η πραγματικότητα δεν αλλάζει».

Από τη Λήμνο, ο κ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην 130ή Σμηναρχία Μάχης, απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία, αναφέροντας ότι συχνά οι γείτονες είναι απρόβλεπτοι και αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες. «Εμείς είμαστε εκεί για να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες γιατί οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα».

Εργα και παροχές

Στο μέτωπο των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά της περιοχής και ιδιαίτερα η Λέσβος, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στο προσφυγικό «και λάθη έχουν γίνει και ελλείψεις υπάρχουν», ενώ ως βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προσδιόρισε την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί και αφορούν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους πρόσφυγες. Στην κατεύθυνση αυτή, αναφέρθηκε στην προώθηση έργων υποδομής που θα μείνουν και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των νησιών που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Και πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού στη Μόρια και στην άμεση θεσμοθέτηση παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στο μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Ιουλίου, και από 1η Ιανουαρίου 2019 σε όλα τα νησιά πλην Κρήτης, Εύβοιας και Λευκάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή