Μητσοτάκης: Καμία απόλυση στο Δημόσιο

Μητσοτάκης: Καμία απόλυση στο Δημόσιο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προσγειώθηκα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με γόνιμη διάθεση να κάνουμε πράξη ό,τι υποδηλώνει το όνομα του υπουργείου. Μεταρρύθμιση». H de profundis διάθεση –δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις όποιες ευθύνες αναλογούν στη Ν.Δ.– τα σαφή μηνύματα ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, όπως θέλει η «μαύρη προπαγάνδα» (sic) του ΣΥΡΙΖΑ, και το προσκλητήριο στην ευαίσθητη αυτή ομάδα ψηφοφόρων να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθειά του για ανάταξη της χώρας, έδωσαν το στίγμα της χθεσινής μακράς συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με δημοσίους υπαλλήλους σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Κάνοντας αναδρομή στην υπουργική του θητεία επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να διοικήσει κάποιος ένα υπουργείο δεν είναι να επιχειρήσει να παρακάμψει τη δημόσια διοίκηση, αλλά να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της. «Θα εμπιστευθώ τους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τον δημόσιο τομέα που θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους συμμάχους στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και στην καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε μια διαφορετική θεώρηση της δημόσιας διοίκησης που εστιάζει στη μείωση των διοικητικών βαρών, στη διευκόλυνση του πολίτη, στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και στην επιβράβευση των υπαλλήλων που κάνουν καλά τη δουλειά τους. Τους κάλεσε, δε, να είναι «υπεύθυνοι» και περήφανοι που είναι δημόσιοι λειτουργοί και «όχι υπάλληλοι». Και αυτό περνά μέσα από την αξιολόγηση, βασικό άξονα του σχεδίου του, καθώς «η αξία πρέπει να επιβραβεύεται». Αφησε, μάλιστα, να εννοηθεί ότι η ανταμοιβή πρέπει να είναι και οικονομική, αλλά «ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων που του ζήτησαν να τεκμηριώσει ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, σημείωσε ότι θα προσλαμβάνονται μεν λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με όσους αποχωρούν, αλλά θα γίνεται ένας προγραμματισμός προσλήψεων σε ετήσια βάση, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών. «Τα υπουργεία θα καταθέτουν τις ανάγκες τους και ανάλογα με τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης θα προκηρύσσονται οι ανάλογες θέσεις», τόνισε. «Θέλω να γκρεμίσω το κομματικό κράτος και να χτίσω ένα πραγματικά αξιοκρατικό κράτος», σημείωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για προσπάθεια άλωσης του κράτους «για λογαριασμό του κόμματος», ενώ άφησε αιχμές έναντι των δανειστών που «κάνουν τα στραβά μάτια».

Με ανάρτηση στο Facebook απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ περί offshore στην Κύπρο. «Λίγοι άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν δεχθεί τον εξονυχιστικό οικονομικό έλεγχο και τη λάσπη που έχω δεχθεί εγώ τα τελευταία χρόνια. Δεν με πειράζει, αντέχω κι άλλα», σημειώνει, ενώ παραθέτει σειρά εγγράφων που θα καταθέσει και στην επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής.

Υπέρ της αναδοχής η κ. Μπακογιάννη

«Συμμερίζομαι την άποψη του κ. Βενιζέλου. Ολοι μας θα έχουμε μια υποχρέωση ενημέρωσης της κοινωνίας σε βάθος για το τι πραγματικά λέμε. Στην κοινωνία υπάρχει αντίληψη ενός μέρους του ζητήματος», ήταν η άποψη που εξέφρασε, χθες, η Ντόρα Μπακογιάννη και η οποία δεν αποτελεί μυστικό. Συνεργάτες της έλεγαν ότι η κ. Μπακογιάννη έχει θετική άποψη για το νομοσχέδιο και για την επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια. Την άποψη αυτή, εξάλλου, εξέφρασε και προ ημερών στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών, χωρίς, πάντως, αυτό να προεξοφλεί και τη θετική της ψήφο. Η Ν.Δ. λέει «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αλλά θα καταψηφίσει το άρθρο 8 με το σκεπτικό ότι θα αποβεί εις βάρος των παιδιών λόγω του παράγωγου στίγματος (bullying). «Σε τέτοια θέματα, η διατύπωση προσωπικής άποψης εκ μέρους των βουλευτών είναι αυτονοήτως σεβαστή», σχολίαζαν από την Πειραιώς, η οποία για την ώρα δεν έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή