Συνέντευξη Σεντένο στην «Κ»: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις

Συνέντευξη Σεντένο στην «Κ»: Μείνετε πιστοί στις μεταρρυθμίσεις

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της χώρας, το τι σημαίνει ενισχυμένη εποπτεία και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ, ακόμα και τώρα, μιλάει σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Κ», λίγους μήνες πριν λήξει το ελληνικό πρόγραμμα,  ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων», λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να μη γίνει επιστροφή «σε μη βιώσιμες πολιτικές».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι  «το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα από το 2010, γι’ αυτό θα είναι χρήσιμο από την άποψη της αξιοπιστίας αλλά και της εμπιστοσύνης των αγορών να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα στο μέλλον».

Στην ερώτηση πόσο δεσμευτικό είναι το σχέδιο της ανάπτυξης για την επόμενη κυβέρνηση ο κ. Σεντένο απαντά πως πάντα υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο ποιοι είναι οι στόχοι μας. Οι πολιτικές πρέπει να καθορίζονται με σαφήνεια. Τούτου λεχθέντος, θα ήθελα να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο. Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς προχωράει εμπρός.

Οσο για το τι θα πρέπει να αναμένουμε στο Eurogroup του Μαΐου, υποστηρίζει ότι θα είναι σημαντικό ως προς μια συμφωνία στα μέτρα για το χρέος και προσθέτει ότι η επιτυχημένη έξοδος από το πρόγραμμα είναι και μία προϋπόθεση για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο πιο σφιχτής επιτήρησης με πιο αυστηρούς όρους για την ελληνική πλευρά στη μεταμνημονιακή εποχή, ο πρόεδρος του Eurogroup λέει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, στη στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης αλλά που θα προκύπτουν και από την ελάφρυνση του χρέους. «Η υλοποίησή τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου», καταλήγει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Σεντένο στη συνδρομητική υπηρεσία της «Κ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT