Εντονη δυσφορία για Γ. Ραγκούση στο Κίνημα Αλλαγής

Εντονη δυσφορία για Γ. Ραγκούση στο Κίνημα Αλλαγής

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ενόχληση και απορία». Με αυτές τις δύο λέξεις περιέγραφαν στην «Κ» κορυφαίες πηγές της Χαρ. Τρικούπη την ομιλία του Γιάννη Ραγκούση την Κυριακή με θέμα το μέλλον της «προοδευτικής παράταξης». Η «ενόχληση» έγκειται στο γεγονός πως ο πρώην υπουργός πρότεινε ευθέως τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από τον «Κλεισθένη» και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια περίοδο που το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει στρατηγικά την αυτόνομη πορεία και μάλιστα επιχειρεί να την επικοινωνήσει με πρωτοβουλίες κεντρικού χαρακτήρα, όπως αυτή του αιτήματος για εκλογές, που συνοδεύθηκε από ισχυρή αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές κοντά στην κ. Γεννηματά επεσήμαναν πως τέτοιες προσεγγίσεις είναι «εκτός γραμμής» και δίνουν λάθος στίγμα. Από την άλλη, η «απορία» έγκειται στο γεγονός πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης. Απαντες με «ηγετικό ρόλο» στη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δημιούργησε εύλογες απορίες για τον βαθμό ταύτισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κ. Ραγκούση. Επισήμως πάντως από τη Χαρ. Τρικούπη επέλεξαν το «ουδέν σχόλιο», προσθέτοντας όμως τη φράση «προς το παρόν», ενδεικτική του κλίματος πως παρόμοιες δράσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες.

Ο ίδιος πάντως ο κ. Ραγκούσης κατά την ομιλία του φρόντισε να διευκρινίσει πως μιλάει ως στέλεχος του κόμματος το οποίο θέλει να εκφράσει «εντός του κόμματος ένα προοδευτικό ρεύμα». Η αποστροφή, ωστόσο, περί «συντελεσμένης προοδευτικής παράταξης», στην οποία ανήκουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και η εκτίμηση πως οι «ψηφοφόροι μας του 2009 έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το πολιτικό στίγμα του πρώην υπουργού, που έτσι και αλλιώς έχει στον πυρήνα του τη μη συνεργασία με τη Ν.Δ. Παρόμοιες θέσεις εξέφρασε και ο κ. Κρεμαστινός, βουλευτής της ΔΗΣΥ. Σε συνέχεια της παρουσίας του στην εκδήλωση, σε συνέντευξή του (News247) σημείωσε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι όμοροι χώροι.

Παρουσίες υπήρχαν και από το Ποτάμι. Ο λόγος για τον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη και τον ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο, χωρίς πάντως αυτό να προκαλέσει κάποια σχόλιο από τη Σεβαστουπόλεως. «Το Ποτάμι ακούει», υπενθύμιζαν συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη, θέλοντας να αναδείξουν τη λογική του κόμματος να επικοινωνεί με ρεύματα και ιδέες. Αυτό απέδειξε και η παρουσία στην εκδήλωση της στενής συνεργάτιδος του κ. Θεοδωράκη Λίνας Παπαδάκη, η οποία όμως την επόμενη μέρα μέσω κοινωνικών δικτύων πήρε ξεκάθαρη θέση, λέγοντας πως όσοι κοιτάζουν είτε προς ΣΥΡΙΖΑ είτε προς Ν.Δ. «είναι αυτοί που έχουν φύγει από το Κέντρο» και «δεν έχουν παρά να επιστρέψουν».

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της αναδοχής παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, που δημιούργησε κλίμα εσωστρέφειας την περασμένη εβδομάδα, η απόφαση της κ. Γεννηματά, που σήμερα θα βρίσκεται στη Σύμη για την ιστορική επέτειο της 8ης Μαΐου 1945, όπου οι δυνάμεις του Αξονα παρέδωσαν τα Δωδεκάνησα στους Συμμάχους, είναι ειλημμένη. Το ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει θετικά, αλλά οι βουλευτές «μπορούν να πράξουν κατά συνείδηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή