ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα όλων των γειτόνων της

Τσίπρας: Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα όλων των γειτόνων της

Στη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά το τέλος της συνάντησής τους στη Λευκωσία, ενώ έστειλε μήνυμα και στην Αγκυρα ζητώντας το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Βρισκόμαστε εδώ σε μια συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και πλέον παίρνει σάρκα και οστά μια στρατηγική συνεργασία, είμαστε τρεις χώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά της Μεσογείου, θέλουμε να διασφαλίσουμε την ειρήνη, την ευμάρεια και τη συνεργασία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εμβληματικό τον αγωγό East Med, και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του έργου διασυνδεσιμότητας στην εξέλιξη του. «Αυτό το έργο δεν είναι μόνο ενεργειακό, αλλά υψίστης γεωστρατηγικής συνεργασίας» τόνισε ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας ότι η συμφωνία θα υπογραφεί εντός του 2018.

«Εκφράσαμε την στήριξή μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως η 'Αγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών «και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας» συμπλήρωσε.

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια δίκαιη λύση ,δύο κρατών και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.

«Καθόλα επιτυχή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης την σημερινή 4η τριμερή σύνοδο κορυφής, στην οποία πήραν μέρος ο ίδιος και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο, τόνισε πως μεταξύ των τριών χωρών «υπάρχει κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια» και σημείωσε πως ο η τριμερής συνεργασία προωθεί καθημερινά με πρακτικό τρόπο το κοινό όραμα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας, δήλωσε, «έχει σημαντική γεωπολιτική αξία και αυτό έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο».

Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med και δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί από τους τρεις ηγέτες διακρατική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Κρήτη και ακολούθως προς την Κεντρική Ευρώπη.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο αγωγός «θα έχει στρατηγικό όφελος για τις τρεις χώρες και την ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη σημερινή τριμερή, συζητήθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των ηγετών των τριών χωρών στα επόμενα βήματα για προώθηση του έργου.

Προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε η από κοινή υλοποίηση νέων έργων σε διάφορους τομείς, όπως η Υγεία και η Επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Κυπριακό και για την ετοιμότητά του να προχωρήσει εκ νέου σε διάλογο από εκεί που τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινός στόχος για μετατροπή της Κύπρου σε ένα φυσιολογικό κράτος. Ένα κράτος, είπε, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από παρεμβάσεις τρίτων, από ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. Τόνισε δε ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη θέση αρχών των δύο χωρών στο Κυπριακό και την αλληλεγγύη τους προς την κυπριακή κυβέρνηση έναντι των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σημερινή τριμερή σύνοδο συζητήθηκε και το Μεσανατολικό, ενημέρωσε ο κ. Αναστασιάδης και επανέλαβε την πάγια θέση της Λευκωσίας για εξεύρεση μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του προβλήματος. Συμφωνήθηκε, είπε, ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια του Ισραήλ, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η όποια προσπάθεια υπόσκαψης ή απειλής του ισραηλινού κράτους και να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα και τις ίδες αξίες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του με την Κύπρο και την Ελλάδα «μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες» και χαρακτήρισε καρποφόρα και παραγωγική την συνεργασία μεταξύ τριών χωρών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, ο κ. Νετανιάχου έφερε ως παράδειγμα την βοήθεια της Κύπρου και της Ελλάδος για κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Χάιφα, πριν από δύο χρόνια, και την περίπτωση του Κύπριου αστυνομικού που την Κυριακή μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ.

Πέρα από τις συνέργειες στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει η συνεργασία στον τουρισμό, ανέφερε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι πολλοί πολίτες του Ισραήλ επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω και εσείς να κάνετε το ίδιο», προέτρεψε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι «το καθεστώς της Τεχεράνης στρέφεται κατά του κράτους του και είναι απειλή για όλους μας».
Μετά την τριμερή σύνοδο των ηγετών, οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς των τεχνολογιών του διαστήματος, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και εφαρμογές και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των πληροφοριών και των τεχνολογιών επικοινωνίας.

Επίσης, υπογράφτηκε εφαρμοστική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης υπο-περιφερειακής θαλάσσιας ρύπανσης και ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων. Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν και τροποποιητικό πρωτόκολλο του Μνημονίου Συναντίληψης για τη μείωση των τελών περιαγωγής.