ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Γιατί να κόψουμε συντάξεις αφού έχουμε υπερπλεόνασμα;

Φίλης: Γιατί να κόψουμε συντάξεις αφού έχουμε υπερπλεόνασμα;

Λανθασμένη θεωρεί τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, θεωρώντας ότι αυτό που προέχει είναι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Λάθος η συζήτηση τώρα για εκλογές, η συζήτηση τώρα είναι για τη διαπραγμάτευση. Τι μπορεί να κερδίσουμε μετά και πριν την έξοδο. Το άλλο είναι αποπροσανατολισμός. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις» σημείωσε μιλώντας στον Real FM.

O κ. Φίλης  ανέφερε: «Είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Ο δημόσιος διάλογος είναι αναγκαίος για να υπάρξει παρά τις διαφορές των κομμάτων ένας ελάχιστος κοινός παρανομαστής, μια σύγκλιση σε ορισμένους στόχους. Η διαπραγμάτευση δεν έχει ως θέμα συζήτησης τα υπερβολικά πλεονάσματα 3,5%, τα οποία έχουμε υποχρεωθεί ως χώρα να βγάζουμε ως το 2022».

Αναφερόμενος στα πλεονάσματα, είπε: «Αφού όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα, και η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα και η Τράπεζα της Ελλάδος κλπ, γιατί να μην υπάρξει μια δημόσια συζήτηση που αυτή η κοινή στάση να εκδηλωθεί όχι στα λόγια αλλά σε μια πιο πρακτική πρωτοβουλία; Σε μια εθνική θέση ακριβώς, γιατί να τσακωνόμαστε; Κάνει αντιπολίτευση η ΝΔ. Τι βγαίνει με αυτό;»

Οσον αφορά το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητου, σημείωσε: «Πέρυσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε, είναι εκτός της συμφωνίας του '15 η μείωση τους, να το αποδεχθεί για να μην υπάρξει "σκάλωμα" στην αξιολόγηση. Τώρα έχουμε μια οικονομία που παράγει θηριώδη υπερπλεονάσματα, γιατί πρέπει να κόψουμε τις συντάξεις των ανθρώπων για το 2019; Αφού τα βγάζουμε πέρα. Είναι σκληρή λιτότητα η μείωση» ενώ κατέληξε λέγοντας «Από το θέμα του χρέους κρίνονται πολλά θέματα. Πρέπει να τεθεί στη συζήτηση. Τι λέει η αντιπολίτευση; Αν συμφωνούμε ότι δεν είναι βιώσιμο, πρέπει να βρούμε κοινή στάση, τι ζητάμε για το χρέος».