ΠΟΛΙΤΙΚΗ

27.796 νέα μέλη εγγράφηκαν στο μητρώο της Ν.Δ.

27.796 νέα μέλη εγγράφηκαν στο μητρώο της Ν.Δ.

Το στοίχημα για άνοιγμα στη βάση χωρίς μεσάζοντες και για την ενεργοποίηση πολιτών και πέρα από τα κομματικά τείχη, και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο κερδήθηκε, λένε στην Πειραιώς, καθώς οι εγγραφές για συμμετοχή στις κάλπες που θα στήσει η Ν.Δ. την ερχόμενη Κυριακή (13 Μαΐου) σε 339 σημεία της χώρας για την εκλογή νέων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων (και των συνέδρων για το εκλογικό συνέδριο του Δεκεμβρίου) ξεπέρασαν τις προσδοκίες του τρίτου ορόφου της Πειραιώς: Οι εγγραφές για συμμετοχή στις κάλπες έφθασαν τις 155.335, ενώ εγγράφηκαν για πρώτη φορά και έλαβαν την κάρτα μέλους της Ν.Δ. 27.796 νέα μέλη. Eπόμενο στοίχημα που βάζει η Πειραιώς μέχρι την Κυριακή είναι η μαζική προσέλευση στις κάλπες.

Το άνοιγμα στη βάση, η ενεργοποίηση παλαιότερων ψηφοφόρων και στελεχών και η προσέλκυση νέων μέσω της εγγραφής στο κόμμα στο πλαίσιο της συνολικής αναδιάταξης του κομματικού μηχανισμού που επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ήταν μερικές από τις βασικές στοχεύσεις της απόφασής του να ανοίξει τις κάλπες για τους νέους προέδρους και τα μέλη ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ (και για τους συνέδρους) σε όλους όσοι εγγράφονταν στο κόμμα μέχρι τις 4 Μαΐου. Ηταν η απόφαση για μια ανοικτή, συμμετοχική διαδικασία χωρίς εκλέκτορες ή κομματικά διορισμένα στελέχη. Το αυξημένο ενδιαφέρον που ανάγκασε την Πειραιώς να δώσει παράταση στις εγγραφές, δικαιώνει το εγχείρημα, ενώ διαψεύδει όσους δυσπιστούσαν απέναντι στην καταλληλότητα του χρόνου που επελέγη να στηθούν οι κάλπες και αμφισβητούσαν την απόφαση με βασικό επιχείρημα την πρόκληση εσωστρέφειας και εσωκομματικών συγκρούσεων. Ο μεγάλος αριθμός εγγραφών και υποψηφιοτήτων και κυρίως η μεγάλη στήριξη που έδειξαν οι πολίτες στο εγχείρημα αποδεικνύει, έλεγαν στην Πειραιώς, ότι το στοίχημα κερδήθηκε.

Σημειώνεται ότι παρότι δεν ειπώθηκε ποτέ επισήμως, στην Πειραιώς θα ήταν ικανοποιημένοι αν ο πήχυς των εγγραφών έφθανε τις 130.000 χιλιάδες. Το γεγονός ότι εγγράφηκαν και έλαβαν κάρτες μέλους της Ν.Δ. πολίτες που δεν το είχαν κάνει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2016 και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση. Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες για τα προεδρεία των ΝΟΔΕ και των ΔΗΜΤΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία του κόμματος, από τις 66 ΝΟΔΕ, οι 27 έχουν μία υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, 38 έχουν από δύο ή τρεις υποψηφίους, ενώ υπάρχουν και παραδείγματα, όπως της Πέλλας, όπου υπάρχουν πέντε υποψήφιοι. Μεγάλη είναι η συμμετοχή και για τα 9μελή συμβούλια των προεδρείων ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ, γεγονός που οδηγεί τη Ν.Δ. στην εκτίμηση ότι η ανανέωση των μελών των τοπικών οργανώσεων θα φθάσει ποσοστό της τάξεως του 50%.

Στον δρόμο προς τις κάλπες, οι συστάσεις από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) ήταν αυστηρές, να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και ο προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί με πρόταγμα το βιογραφικό, την προσωπικότητα ή τις δράσεις στην τοπική κοινωνία του υποψηφίου (για τους εν ενεργεία προέδρους που είναι και πάλι υποψήφιοι) ή την καλύτερη σύνδεση των πολιτών με τις τοπικές οργανώσεις σε ό,τι αφορά τους νέους. Η λογική ήταν, πάντως, να μην υπάρξει παρέμβαση από τα κεντρικά του κόμματος, ούτε από τους τοπικούς βουλευτές, ώστε η κάθε υποψηφιότητα να αξιολογηθεί από την αρχή. Τις επόμενες μέρες, η Πειραιώς θα ρίξει το βάρος της σε επικοινωνιακή καμπάνια, ώστε οι εγγραφές να φανούν και στις κάλπες, μέσω της αυξημένης συμμετοχής.