Αναταράξεις με την αναδοχή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις στα μεγαλύτερα κόμματα, πολιτικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο μερών της συγκυβέρνησης, αρνητικές εντυπώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας χειρισμών και επιλογών του, αλλά και ευρύτερη συζήτηση για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκαλεί η ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, και η οποία ως διάταξη νομοσχεδίου συζητείται από χθες στην Ολομέλεια ενώ τίθεται σήμερα το μεσημέρι προς έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία.

Υπέρ της διάταξης τάσσονται η πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και μικρός αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. Διαφωνούν με τη ρύθμιση, και είτε την καταψηφίζουν είτε προσανατολίζονται να απόσχουν της ψηφοφορίας, οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά, Γ. Τζιμάνης, Ι. Καραγιάννης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης) και της ΔΗΣΥ (Ανδρ. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κωνσταντόπουλος), οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων. Επί της ουσίας αρνητικό εμφανίζεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η τωρινή ρύθμιση «αποτελεί σκαλοπάτι για την επέκταση στην υιοθεσία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και αφού κατεγράφησαν ήδη προτάσεις εκ μέρους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του δικαιώματος υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια (μεταξύ αυτών και ο κ. Αναστ. Κουράκης), δεν πέρασαν απαρατήρητα δύο στοιχεία: πρώτον, ότι οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησαν να μιλήσουν στη συνεδρίαση. Δεύτερον, ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα στελέχη του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου στρέφουν τα βέλη τους κυρίως κατά της Ν.Δ., με σκοπό –όπως σχολιάζεται στο Περιστύλιο– να εξυπηρετηθούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες και να αναδειχθούν διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα μεταξύ προόδου και συντήρησης. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από το Ποτάμι, η επιλογή αυτή της ηγεσίας του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου εμπεριέχει το στοιχείο της υποκρισίας, κυρίως διότι οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ επισήμως εκφράζουν ριζική διαφωνία για τη διαδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Την επιχειρηματολογία όσων δέχονται τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν να ενισχύσουν οι τoποθετήσεις των βουλευτών των ΑΝΕΛ, με εκείνη του κ. Κ. Κατσίκη να ξεχωρίζει, καθώς εκτός των άλλων συσχέτισε τους ομοφυλόφιλους με τους παιδόφιλους. Από την άλλη, ουδείς βουλευτής του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου δεν αποδοκίμασε αυτή την ομιλία. «Για εσάς ο κ. Κατσίκης δεν είναι ακροδεξιός, αλλά χρήσιμος», σχολίασε καυστικά ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.). «Τα δικαιώματα δεν είναι βασική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ; Και αν ναι, πώς συνεργάζεται με κάποιον που τα τσαλαπατάει; Αυτή είναι μεγάλη υποκρισία», είπε από την πλευρά του ο κ. Γ. Μαυρωτάς.

Στα αξιοσημείωτα είναι επίσης ότι, εκτός από τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν να αντιμετωπίσουν και την οξύτατη κριτική της Χρυσής Αυγής, ενώ ένταση εκ νέου καταγράφεται και στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Ο μόνος θετικός προς πολιτικό αντίπαλο λόγος που ακούστηκε χθες στην πολύωρη συνεδρίαση ήταν από τον κ. Δ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ): χαρακτήρισε «φωτεινό φάρο στη Ν.Δ.» την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, σχολιάζοντας τη θετική προς την επίμαχη διάταξη τοποθέτηση της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι θετικά έχει ταχθεί και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

«Παράπλευρο ζήτημα»

Στα αρνητικά της γενικότερης κοινοβουλευτικής-νομοθετικής δραστηριότητας της συγκυβέρνησης καταγράφεται, ως «παράπλευρο ζήτημα», και το γεγονός ότι, σε ένα τέτοιου συμβολισμού νομοθέτημα, έγινε η επιλογή να προστεθούν τρεις άσχετες τροπολογίες: για ζητήματα του υπ. Υγείας, του υπ. Οικονομικών για την ΑΑΔΕ, καθώς και για το ΕΣΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή