Σταθερό στη γραμμή της αυτόνομης πορείας το Κίνημα Αλλαγής

Σταθερό στη γραμμή της αυτόνομης πορείας το Κίνημα Αλλαγής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μία νέα προσπάθεια προσέγγισης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής αντιλαμβάνονται στη Χαρ. Τρικούπη την πρόταση που δρομολογεί να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση για κατάτμηση της Β΄ περιφέρειας της Αθήνας. «Πρόκειται για μια πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήδη από το 2016. Ως εκ τούτου, παρακολουθούμε τη συζήτηση και περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να τοποθετηθούμε», αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Στο Κίνημα, πάντως, όπως προαναφέρθηκε, εντάσσουν την εν λόγω πρωτοβουλία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπάθειας του κυβερνώντος κόμματος να προσεγγίσει τη Χαρ. Τρικούπη και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για μελλοντικές συγκλίσεις. Δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίες πηγές του κόμματος ανέφεραν στην «Κ» ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουν «αμηχανία» στο Μαξίμου, καθώς «βλέπει πως η προσπάθεια να εμφανίσει ως νομοτελειακή τη συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά αντίθετα το κίνημα κερδίζει ζωτικό χώρο».

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως η αμηχανία αυτή φαίνεται από το γεγονός πως το Μαξίμου μέσα σε μικρά χρονικά διαστήματα άλλοτε κάνει «γενναία ανοίγματα και άλλοτε σφοδρές επιθέσεις», επιχειρώντας με κάθε πιθανό τρόπο να πιέσει τη Χαρ. Τρικούπη. Η στάση αυτή «καθρεφτίζει», σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, «την επιτυχημένη στρατηγική της αυτόνομης πορείας» που οδηγεί «και τα δύο μεγάλα κόμματα διαρκώς να προσχωρούν σε θέσεις του κινήματος». Προς επίρρωσιν της θέσης αυτής υπενθύμιζαν πως, αφότου η κ. Γεννηματά ζήτησε εκλογές, ήρθε η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για «εκλογές άμεσα» που ερμηνεύθηκε ως «αλλαγή πλεύσης» κατόπιν της πρωτοβουλίας του κινήματος.

Το Ποτάμι πάντως δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη για τις πρόωρες εκλογές. Στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο της Κ.Ο. όσο και του πολιτικού σχεδιασμού, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα γύρω από το αίτημα των εκλογών, καθώς και οι συνέπειές του. Βασικό κομμάτι της εισήγησης έκανε ο ευρωβουλευτής κ. Γραμματικάκης, που ανέλυσε την τρέχουσα διαπραγμάτευση υπό το πρίσμα του κοινοτικού προϋπολογισμού. Κοινή τελική συνισταμένη ήταν πως οι πρόωρες εκλογές «θα βλάψουν οικονομικά τη χώρα», χωρίς ωστόσο η διαφορετική προσέγγιση να θεωρείται πως «μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού». Οσον αφορά την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, το Ποτάμι «ακούει τη θέση» περιμένοντας ωστόσο να δει αναλυτικά τις κυβερνητικές προτάσεις. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η κατάτμηση «απηχεί σταθερή θέση του χώρου μας και έχει εκφραστεί από όλους μας το προηγούμενο διάστημα», αρκεί η ρύθμιση να έρθει αυτοτελώς και να μη γίνει βορά στις επικοινωνιακές διαθέσεις του Μαξίμου. Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης πήρε τον λόγο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναδοχή, δηλώνοντας ικανοποιημένος για το γεγονός πως το Ποτάμι εγκαίρως είχε ταχθεί υπέρ της διάταξης για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Φρόντισε δε να στείλει μηνύματα σε όσους διαφωνούν λέγοντας πως ο λόγος «δεν είναι, όπως λένε, να κάνουν αντιπολίτευση», αλλά «επειδή φοβούνται την Εκκλησία, τα καφενεία και τους συντηρητικούς κύκλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή