ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για την αναδοχή: Φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για την αναδοχή: Φλερτάρει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό

Με την παραδοσιακή και αναμενόμενη νέα επίθεση του πρωθυπουργού προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ΝΔ, ο κ. Αλ. Τσίπρας κλιμάκωσε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, επί του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων δίνει το δικαίωμα αναδοχής παιδιών σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

«Με στενοχώρια θα το πω αλλά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μπορεί να μας παραδώσει εδώ άλλο ένα μάθημα για το ποιός είναι πραγματικά λαϊκιστής και λογαριάζει το πολιτικό κόστος, και ποιός είναι κοινωνικά φιλελεύθερος, ποιός είναι προοδευτικός και ποιός συντηρητικός» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, λίγη ώρα πριν από την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του επίμαχου άρθρου. «Είναι δικαίωμα του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ να το πράξει. Τον ευχαριστούμε γι αυτό, επειδή κάνουν τα πράγματα πιο καθαρά: δείχνουν ότι είναι βαθιά συντηρητικός και πολλές φορές φλερτάρει και με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, όταν βρίσκεται μπροστά σε κάθε ουσιαστικό βήμα της κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Λίγη ώρα πριν, στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασής του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επικριτικός συνολικά εναντίον όλων όσοι αντιδρούν στη συγκεκριμένη διάταξη, επειδή αναπαράγουν –όπως είπε- φοβικά σύνδρομα, στερεότυπα, ή είναι διαποτισμένοι από μίσος για το «διαφορετικό». Οι ακροατές της πρωθυπουργικής ομιλίας «είδαν» πίσω από τα λόγια αυτά του κ. Τσίπρα την ΝΔ, αλλά και τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, οι αναφεορές στρέφονται ευθέως και προς το ΚΚΕ, το οποίο έχει εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για τη ρύθμιση.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας (όπως άλλωστε έπραξαν και όλοι οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, οι οποίοι ακόμα και με ακραίο ρατσιστικό λόγο, όπως συνέβη με τον κ. Κατσίκη, καταδίκασαν την πολυσυζητημένη  διάταξη που με έκδηλη επικοινωνιακή υπερηφάνεια προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση στον κ. Μητσοτάκη και στην ΝΔ εξαπέλυσε αμέσως μετά και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, που διαδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στο βήμα της Ολομέλειας. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι ομιλίες των περίπου 35 βουλευτών του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου που έλαβαν το λόγο στην διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία.