Εμμεση προαναγγελία συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ

Εμμεση προαναγγελία συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θαρραλέες αποφάσεις στην προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού, ζητεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προανήγγειλε, μάλιστα, συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του τις προσεχείς ημέρες. «Αναμένω τουλάχιστον ότι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Σόφια, θα συναντηθώ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Τσίπρα και ότι θα συζητήσουμε για όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών και, γιατί όχι, ίσως να είμαστε και πιο θαρραλέοι στη δημιουργικότητά μας», δήλωσε χθες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ. «Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους. Εγώ δίνω ευκαιρία στη διαδικασία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Πρακτικά, με τις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ περιέγραψε ως ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία των διαπραγματεύσεων τη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο Σάββατο, στην Αθήνα, ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ.

«Πιστεύω ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα μπορέσουμε να πετύχουμε προσέγγιση των θέσεων, με ειλικρινή και ανοιχτό τρόπο και με εναλλακτικές και δημιουργικές λύσεις που θα προέρχονται και από τη δική μας και από την ελληνική πλευρά», είπε. Αν στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, τότε η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτ. Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα, ίσως δεν έχει πρακτική σημασία. Κάτι που σημαίνει ότι, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής, το επόμενο πιθανό ραντεβού μεταφέρεται στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο.

«Εάν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, τότε το ΝΑΤΟ θα καλέσει την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος», δήλωσε, επίσης, χθες (ΑΠΕ) ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την «ισχυρή πολιτική στήριξη» που παρέχουν και οι δύο πλευρές στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό. Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε χθες και ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή