Αισιόδοξος για το Σκοπιανό ο Γερμανός πρέσβης

Αισιόδοξος για το Σκοπιανό ο Γερμανός πρέσβης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική εξωτερική πολιτική εξέφρασε, χθες, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, εκτιμώντας ότι, παρά τα εμπόδια, η ονοματολογική διαφορά ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ μπορεί να επιλυθεί. Παράλληλα, ο Γερμανός πρέσβης επισήμανε πως το Βερολίνο παρακολουθεί και τις συζητήσεις για το τέλος του οικονομικού προγράμματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μετά τον Αύγουστο, ακόμη και αν η κυβέρνηση προλάβει τις προθεσμίες, θα υπάρχει εκ των πραγμάτων παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, ο κ. Πλέτνερ τόνισε ότι η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πρόοδο, που όπως είπε, έχει επιτευχθεί, στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, αλλά και την Αλβανία. Ως προς τις διαπραγματεύσεις Αθηνών – Σκοπίων, ο κ. Πλέτνερ εκτίμησε ότι «τα πιο δύσκολα μένουν», ωστόσο πρόσθεσε πως το Βερολίνο εκτιμά πως μια συμφωνία είναι πιθανή προς όφελος όλων και, ιδιαίτερα, για τις ευρωατλαντικές προοπτικές της ΠΓΔΜ.

Ο Γερμανός πρέσβης αναφέρθηκε και στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της, εκτιμώντας ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά ώσπου να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση. Αν και δεν αμφισβήτησε ότι οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν έως τον Αύγουστο, ώστε το πρόγραμμα τελικά να κλείσει, δεν παρέλειψε να σταθεί στις συμφωνίες. Ο κ. Πλέτνερ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική ορολογία περί καθαρής εξόδου, την οποία, περιέγραψε ως ετυμολογικά προβληματική. Μάλιστα, ανέφερε ότι προτιμά την περιγραφή της πιθανής κατάστασης το φθινόπωρο, ως επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ο Γερμανός πρέσβης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ακόμη και αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν οι υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν για κάθε χώρα της Ευρωζώνης. Αν και δεν μίλησε συγκεκριμένα, κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές και μετά το τέλος του προγράμματος. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής στην Ευρωζώνη, όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει να παραχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας τους, με απώτερο σκοπό τη διαφάνεια, τη σύγκλιση και την αλληλεξάρτηση των οικονομιών των κρατών-μελών που υπάγονται στους κανόνες του κοινού νομίσματος. Και έφερε ως παράδειγμα περαιτέρω εμβάθυνσης προς αυτή την κατεύθυνση, την τραπεζική ένωση, όπου τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να παραχωρήσουν περισσότερη κυριαρχία.

Τέλος, ο κ. Πλέτνερ μετέφερε την ανησυχία του Βερολίνου για την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Οπως είπε, στη Μέση Ανατολή υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερη ένταση και με την τελευταία απόφαση του Τραμπ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. Η υπάρχουσα «δεν είναι τέλεια συμφωνία, αλλά η κυβέρνησή μου τη θεωρεί την καλύτερη πιθανή λύση», είπε ο κ. Πλέτνερ. Και προχώρησε σε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο 2015 και σήμερα. Το 2015, υπογράμμισε, για τη συμφωνία Δύσης με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, εκείνοι που πανηγύριζαν στους δρόμους ήταν οι νέοι. Σήμερα, αντιπαρέβαλε, εκείνοι που πανηγυρίζουν είναι οι Φρουροί της Επανάστασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή