Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Κρίσιμη συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικής σημασίας για τις πιθανότητες επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς Ελλάδας και ΠΓΔΜ αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, η ελληνική πλευρά αναμένει τις διατυπώσεις του κ. Ντιμιτρόφ, σε συνδυασμό, βέβαια, με τις κινήσεις του κ. Νίμιτς, ώστε να δει αν όντως υφίσταται βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις προ μιας εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει την αποδοχή της χρήσης της νέας ονομασίας έναντι όλων (το περίφημο erga omnes).

Σε αυτή την περίπτωση, οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο της συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, προκειμένου να συζητήσουν επί των προτάσεων που πιθανώς θα έχουν καταλήξει οι κ. Νίμιτς, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ.

Προφανώς, αυτό το ενδεχόμενο παραμένει το θετικό σενάριο, σε περίπτωση που η πλευρά της ΠΓΔΜ παραχωρήσει στην Αθήνα αυτή την τελευταία προϋπόθεση την οποία θέτει επιμόνως. Αναλόγως, σε περίπτωση συμφωνίας, θα υπάρξουν παραχωρήσεις και από την πλευρά της Αθήνας. Ολα αυτά έχουν συζητηθεί εξαντλητικά κατά τις τελευταίες, αρκετές, συναντήσεις των κ. Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Πρακτικά, απομένει μόνον το τελευταίο βήμα.

Πριν από την τριμερή Νίμιτς, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, θα έχει προηγηθεί η δεύτερη υπουργική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία) και των κρατών των Βαλκανίων που αποτελούν και μέλη της Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία). Η πρώτη συνάντηση V4 – B4 πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Βουδαπέστη. Σε αυτή τη συνάντηση είναι παρόντες ως παρατηρητές οι υπουργοί κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένων της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας.

Το συγκεκριμένο σχήμα συνεργασίας πρακτικά φέρνει σε επαφή οκτώ σημαντικά κράτη του άξονα της Ανατολικής Ευρώπης από τη Βαλτική Θάλασσα έως το Αιγαίο, που βρίσκονται εντός της Ε.Ε. και με πολύ διαφορετική αντίληψη για αρκετά ζητήματα από τις παλιές, δυτικές δυνάμεις της Ενωσης. Για την Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση που θα τηρήσουν οι χώρες αυτές στο προσφυγικό. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται στις ποσοστώσεις που προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, κάτι που έχει προκαλέσει τριβές με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συνεννόηση των χωρών αυτών είναι σημαντική και στην προσπάθεια εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας, ιδιαιτέρως μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα μπορούσε, εν ολίγοις, το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο να λειτουργήσει, εν καιρώ, ως μοχλός για την αύξηση των ενεργειακών επιλογών της Ανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή