ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Από το «Δεν Πληρώνω» στο… «Δεν Κληρονομώ»

ΝΔ: Από το «Δεν Πληρώνω» στο… «Δεν Κληρονομώ»

Στο ζήτημα της αύξησης των αποποιήσεων κληρονομιάς, το οποίο ανέδειξε η «Κ», ιδίως όταν αυτές περιλαμβάνουν ακίνητα, αναφέρεται με αιχμηρή τοποθέτησή της η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «Το “Κίνημα Δεν Πληρώνω” του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τελικά το “Κίνημα Δεν Κληρονομώ”».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «κόποι μιας ζωής μένουν στα αζήτητα και καταλήγουν στο Δημόσιο λόγω της υπερφορολόγησης και της οικονομικής καχεξίας που έχει παγώσει την αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, οι αποποιήσεις κληρονομιών το 2017 έφτασαν τις 130.000, αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με το 2014».

Όπως σημειώνει η Ν.Δ., «η κατάσταση αυτή μπορεί να αναστραφεί μόνο με δραστική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης στα ακίνητα και με εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων και παροχής κινήτρων που θα αναθερμάνουν την αγορά κατοικίας».

Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι, για να οδηγήσει την αγορά κατοικίας ξανά σε ανάπτυξη, έχει δεσμευθεί για τα εξής:

 •     Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% «ώστε ο μέσος φόρος να ανέρχεται σε 350 ευρώ περίπου, από 500 ευρώ σήμερα».
   
 •     Τη χορήγηση έκπτωσης φόρου ύψους 40 έως 50% της δαπάνης για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
   
 •     Την απλοποίηση των μεταβιβάσεων και τη μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων.
   
 •     Την ταχύτατη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε οι χρήσεις γης να μην επιδέχονται αμφισβήτησης.
   
 •     Την ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών (Πρόγραμμα golden visa / nom dom).

«Έτσι το ακίνητο θα πάψει να είναι βάρος και θα ξαναγίνει μοχλός ανάπτυξης για την οικονομία και ασφάλειας για τα νοικοκυριά», καταλήγει η Πειραιώς.