«Ανοίγματα» από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει δημοτικών

«Ανοίγματα» από τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει δημοτικών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με το χρέος και να συμφωνηθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, θα απασχολήσουν σήμερα τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που συζήτησε την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει το επόμενο Σάββατο με αντικείμενο τον οδικό χάρτη προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η στρατηγική της κομματικής ηγεσίας προσανατολίζεται σε άνοιγμα και σε προσέλκυση υποψηφίων που χαίρουν αναγνώρισης και εκτίμησης στις τοπικές κοινωνίες. Μέσω της Κεντρικής Επιτροπής προσδοκάται να επισημοποιηθεί αυτή η στρατηγική ως κεντρική επιλογή και να παρακαμφθούν έτσι οι όποιες αντιρρήσεις από κατά τόπους κομματικές οργανώσεις, οι οποίες κατά το παρελθόν δημιούργησαν προσκόμματα στην επιλογή αυτή.

Αν και στελέχη της Κουμουνδούρου αποσυνδέουν την ένταση στις σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής με τη δική τους επιδίωξη για άνοιγμα τόσο στη βάση όσο και σε στελεχιακό επίπεδο, αναγνωρίζουν ότι η σύγκρουση εξυπηρετεί και διευκολύνει τον σχεδιασμό τους. Εκτιμούν, ειδικότερα, ότι σε επίπεδο μεσαίων και χαμηλόβαθμων στελεχών υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και ότι, ως εκ τούτου, διαμορφώνεται ευνοϊκό πεδίο για διεργασίες.

Προτεραιότητες

Σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, οι προτεραιότητες εντοπίζονται στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαπραγμάτευση και στην έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτουμένων, προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε χθες, για άλλη μία φορά, να βάλει «φρένο» στις δηλώσεις βουλευτών και στελεχών που καλλιεργούν κλίμα ανατροπής συμφωνηθέντων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι περισσότερες αναφορές εστιάζουν, βεβαίως, στο ζήτημα των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019. «Δεν είναι τώρα η ώρα αυτής της συζήτησης», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος (Alpha), ενώ, μιλώντας για την περικοπή συντάξεων, παρέπεμψε στα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί στη δεύτερη αξιολόγηση, «τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, οι οποίες και αυτές έχουν τεράστια ανάγκη οικονομικής στήριξης».

Σήμερα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση, θα φανεί εάν στο εσωκομματικό μέτωπο έχει περάσει το μήνυμα της ηγεσίας ότι δεν θα πρέπει να ανοίγει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων και ότι προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα χωρίς να ανοίξουν νέα μέτωπα. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Νίκος Φίλης, που είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, έχει τοποθετηθεί και σε επίπεδο οργάνων αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ της ακύρωσης των ρυθμίσεων για περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή