Ο καθοριστικός Ιούνιος και οι αποφάσεις Τσίπρα

Ο καθοριστικός Ιούνιος και οι αποφάσεις Τσίπρα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικός για τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα είναι ο Ιούνιος, καθώς τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για δύο κρίσιμα για την πορεία της κυβέρνησης θέματα: Πρώτον, το μοντέλο ενισχυμένης επιτήρησης που θα επιβληθεί στη χώρα μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και οι δυνατότητες ουσιαστικής «αντιστάθμισης» επώδυνων μέτρων, όπως η περικοπή των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Και, δεύτερον, τις προοπτικές επίλυσης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, που εκτός των άλλων παραμέτρων, επηρεάζει ευθέως τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μέτωπο του Σκοπιανού το κλίμα είναι καλύτερο απ’ ό,τι αποτυπώνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πλευρών, ενώ κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν την προσεχή εβδομάδα ο κ. Τσίπρας και ο ομόλογός του, της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού επηρεάζει αρνητικά το βεβαρημένο περιβάλλον στο εσωτερικό, όπως αποτυπώνεται στις μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, που περιπλέκουν τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά και η πολυφωνία στους κόλπους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που αναδείχθηκε τόσο στην ψηφοφορία στη Βουλή για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, όσο και με αναφορές στο ενδεχόμενο να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων, που έχει ήδη νομοθετηθεί.

Ως απάντηση, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί αντιπερισπασμούς με στόχο να εγκλωβίσει πολιτικά τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, με νέο όχημα την κατάτμηση της Β΄ Περιφέρειας Αθηνών, με την οποία επί της αρχής συμφωνούν όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί στη Βουλή προς ψήφιση εντός του προσεχούς ενάμιση μήνα. Μάλιστα, η κυβερνητική πρωτοβουλία πυροδότησε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα επαναφέρει παράλληλα την πρόταση για άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, αλλά και τη μείωση του πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ώστε να «διευκολυνθεί» η είσοδος των ΑΝΕΛ, αλλά ενδεχομένως και η δημιουργία άλλων σχηματισμών στις παρυφές της Ν.Δ.

Τα σχετικά σενάρια διαψεύδονται από την κυβέρνηση, καθώς πέραν των όρων που αναμένεται να θέσει η Ν.Δ. για την κατάτμηση της Β΄ Αθήνας, πεδίο συνεννόησης δεν υπάρχει ούτε με το Κίνημα Αλλαγής, ειδικά μετά τη δραματική επιδείνωση των σχέσεων Μεγάρου Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής θα διαμορφώσει δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο, που θα προβλέπει μπόνους για το πρώτο κόμμα 25-30 εδρών, προκειμένου η χώρα να μην οδηγείται σε πλήρη ακυβερνησία. Κατά τις ίδιες πηγές το μπόνους θα δίδεται είτε απευθείας, είτε θα προβλέπονται μία ή δύο πρόσθετες έδρες, στο πρώτο κόμμα ανά 1% των ψήφων από μια «οροφή» και πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, η επιβάρυνση των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ – Κινήματος Αλλαγής, αλλά και τα έντονα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει εσχάτως, με αποκορύφωμα την εκδήλωση του Γιάννη Ραγκούση παρουσία προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών και τη δημόσια σύγκρουση Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, θα έχουν ευθεία αντανάκλαση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής πρέπει να διαχειριστεί και τη σταθερή πλέον διαφοροποίηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει υιοθετήσει η Χαριλάου Τρικούπη. Ομως, τυχόν δημοσκοπική υποχώρηση του Κινήματος Αλλαγής, λόγω της πολυφωνίας στο εσωτερικό του, εκ των πραγμάτων ευνοεί τους ισχυρότερους «παίκτες» του νέου διπολισμού, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη Ν.Δ.

Δύσκολες αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά είναι υποχρεωμένη το επόμενο διάστημα να λάβει δύσκολες αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία και την ομογενοποίηση του χώρου, καθώς η δυναμική που εμφάνισε μετά την εκλογή της από τη βάση τείνει να εξανεμιστεί. Συνεργάτες της κ. Γεννηματά ευελπιστούν, πάντως, ότι το δημόσιο μήνυμα που απέστειλε ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω διαφοροποιήσεις ήταν αρκετό για τον τερματισμό της εσωστρέφειας, αλλά τούτο μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.

Σε αντίθεση με το Κίνημα Αλλαγής, σε «ήρεμα νερά» κινείται η Ν.Δ. Μάλιστα, η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο προσκήνιο, μέσω της τριήμερης περιοδείας στη Θράκη και της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο μετέδωσε ισχυρό σήμα ενότητας στην πορεία προς τις εκλογές όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, αλλά και έδωσε «απάντηση» στις προσπάθειες δημιουργίας άλλου κόμματος στις παρυφές της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή