Στη Σύνοδο της Σόφιας η συνέχεια για το ονοματολογικό

Στη Σύνοδο της Σόφιας η συνέχεια για το ονοματολογικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Σόφια την ερχόμενη εβδομάδα θα διαδραματιστεί, κατά πάσα πιθανότητα, το επόμενο επεισόδιο της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για την ονοματολογική διαφορά. Εκεί, την Τετάρτη, εξακολουθεί να είναι σοβαρό το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, όπου σαφέστατα η Κομισιόν έχει επενδύσει αρκετή προσπάθεια. Επί του διπλωματικού και τεχνικού πεδίου, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συζήτησαν για ακόμη μία φορά, εξαντλητικά, υπό την αιγίδα και τη διαρκή ενθάρρυνση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Για την Ελλάδα, βασικό ζήτημα είναι το erga omnes και η ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί. Για την ΠΓΔΜ, είναι ουσιώδους σημασίας η διατήρηση της ταυτότητας και της γλώσσας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί ιδιαιτέρως οι πιέσεις προς την ΠΓΔΜ προκειμένου να προχωρήσει σε έναν ταχύ συμβιβασμό με την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την Ε.Ε.

Τα τελευταία 24ωρα έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται ένα παλαιότερο σενάριο. Αυτό μιας συμφωνίας η οποία θα συναφθεί με μια βασική αίρεση. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ΠΓΔΜ θα εισέλθει αυτομάτως στο ΝΑΤΟ, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο θα λάβει και ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Πρόκειται για σενάριο το οποίο έχει ορισμένα προφανή πλεονεκτήματα για την Αθήνα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι εξυπηρετεί τις πολιτικές ανάγκες της ηγεσίας της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ και ο τρέχων κυβερνητικός συνασπισμός στην ΠΓΔΜ έχουν εκλεγεί με βασικό επιχείρημα την επανασύνδεση της χώρας με τη Δύση, με πλέον εμβληματική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με την Ελλάδα, ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Για τον κ. Ζάεφ, η μετάθεση μιας τέτοιας πιθανής εξέλιξης σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα δεν έχει απολύτως καμία πρακτική πολιτική αξία.

Στη Σόφια τις ερχόμενες ημέρες, αλλά και συνολικότερα στις Βρυξέλλες κατά τους επόμενους μήνες, αναμένεται να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για τη διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια, με τρόπο που να συμπεριλαμβάνει χώρες οι οποίες γίνονται αντιληπτές ως πολύ πιο ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται η Σερβία. Το Βελιγράδι έχει την πολύ στενή υποστήριξη της Αυστρίας, στην οποία, άλλωστε, υπάρχει σημαντική σερβική παροικία. Την ένταξη της Σερβίας επιθυμούν και μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. με σκοπό την πιο σημαντική θωράκιση από τη ρωσική επιρροή, κυρίως όμως την ανάγκη να ελεγχθεί καλύτερα και το πλέον προβληματικό κράτος των Δυτικών Βαλκανίων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε αυτό το πλαίσιο αυξημένες πιθανότητες ένταξης έχει και το Μαυροβούνιο. Παρότι η Αλβανία είναι το μόνο κράτος των Δυτικών Βαλκανίων που έχει ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο δρόμος για την Ε.Ε. είναι ακόμη πολύ μακρύς, καθώς ο βαθμός εξάρτησης της οικονομίας από το λαθρεμπόριο και τα ναρκωτικά είναι τόσο σοβαρός που αποθαρρύνει τις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή