Δέκα κάλπες και στο «φινάλε» της Novartis στη Βουλή

Δέκα κάλπες και στο «φινάλε» της Novartis στη Βουλή

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμα μία μετωπική σύγκρουση, στο κοινοβουλευτικό πεδίο, οδηγούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί ενόψει της επικείμενης, την Παρασκευή, ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας, αντικείμενο της οποίας θα είναι η συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής για τη Novartis, και η διεξαγωγή ψηφοφορίας επ’ αυτού.

Αν και, όπως υπενθυμίζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο πόρισμά τους υποστηρίζουν ότι η Βουλή είναι «αναρμόδια» να εξετάσει το ζήτημα, επελέγη να στηθούν εκ νέου δέκα κάλπες την Παρασκευή – όπως είχε συμβεί, και πάλι εν μέσω μεγάλης έντασης, στη συνεδρίαση κατά την οποία είχε αποφασιστεί η συγκρότηση της ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τη φερόμενη εμπλοκή δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην εν λόγω υπόθεση. Το ενιαίο του «συμπεράσματος» δεν αιτιολογεί τις δέκα κάλπες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής, επικαλούμενος λόγους νομιμότητας, αλλά και την άποψη των υπηρεσιών της Βουλής, εισηγήθηκε τις ξεχωριστές – ανά πρόσωπο κάλπες.

Το επιπλέον ζήτημα που πυροδοτεί εκρηκτικές καταστάσεις αφορά το τι θα αναγράφουν τα ψηφοδέλτια που θα κληθούν οι βουλευτές να επιλέξουν: Η πληροφορία ότι η πλειοψηφία έχει επιλέξει να συμπεριληφθεί στην επιλογή του «όχι» μια εντός παρενθέσεως καταγεγραμμένη «εξήγηση», ότι δηλαδή η αρνητική ψήφος θα στηρίζεται στην εκτίμηση πως λόγω αναρμοδιότητας η υπόθεση πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη, προκαλεί την αντίδραση κατ’ αρχάς της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ: «Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ψηφίσουν αρνητικά, επειδή πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, ούτε καν ενδείξεις που να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και δεν μπορούν να εμφανιστούν ότι συμφωνούν με μια τέτοια κυβερνητικής έμπνευσης εξήγηση», σχολίαζε στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιστύλιο.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι που πλέον άπαντες αναμένουν μια ιδιαιτέρως φορτισμένη συνεδρίαση την Παρασκευή – που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 π.μ., με την ψηφοφορία να σχεδιάζεται να διεξαχθεί στις 5 μ.μ. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο την ώρα της ψηφοφορίας να παραμείνουν στην αίθουσα μόνον οι βουλευτές της κυβερνώσας πλειοψηφίας, με την αντιπολίτευση –τα κόμματα της οποίας ως γνωστόν είχαν εν μέσω καταγγελιών αποχωρήσει και από τις εργασίες της προανακριτικής Επιτροπής– να απέχει της διαδικασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα επιλογή της κυβέρνησης, με την επισήμανση ότι δεν θέλει να νομιμοποιήσει με τη συμμετοχή της ακόμα μία κυβερνητική μεθόδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή